0

М алък, неустоимо сладък, влюбен в работата си и толкова сръчен, че да ви се прииска да запашете престилката и да развъртите черпака. За кой прочут готвач се сещате на прима виста?

Не знам за вас, но това е любимият ми мишок. И може би единственият, който бих пуснала в кухнята си. При определени условия – да е с кокетната си готварска шапчица, да се сприятели с домашните ми любимци и да не създава проблеми. В това време аз с удоволствие ще дегустирам блюдата, които приготвя.

Днес сме на гости в кухнята на топготвача Реми от „Рататуй“. А на котлона къкри картофената му супа. Може да запретнете ръкави и да зарадвате домочадието с нея. А докато супата ври, ще ви запозная със седем факта за този чудесен анимационен филм.

Сюжет

Плъхчето Реми живее с роднини на тавана на селска къща. Дарбата на Реми е изключително фино обоняние и вкус. Малкият плъх мечтае да стане готвач, но членовете на семейството му не са доволни от подобна мечта. Един ден Реми се озовава в кухнята на известния ресторант Gusteau's и решава да рискува. А срещата му с младия портиер Лингуини сбъдва мечтата.

Факт 1

Разликата във височината между главните герои на анимационния филм Рататуй е доста значителна. Плъхът Реми, дори и да се изправи на задните си крака, ще бъде висок около 18 см. А неговият партньор в кулинарните приключения Лингуини е около метър и деветдесет. Но това не им пречи да се сприятелят и заедно да създават нови ястия в кухнята на Густо. Хитрият готвач на име Шкуродер (в украинската версия) е нисък човек, поради което страда от ясно изразен наполеонов комплекс.

Факт 2

За да доведат познанията си за френската кухня до съвършенство, един от режисьорите на анимационния филм Брад Бърд, продуцентът Брад Луис и други членове на филмовия екип са прекарали много часове в гурме заведения в Париж. Тяхната проучвателна сесия завършва с двудневен стаж в кухнята на The French Laundry под вещото ръководство на шеф-готвача Томас Келер. Между другото в знак на благодарност на Келер е поверено да озвучи един от посетителите на ресторант Gusteau. Самият Бърд озвучава френски сервитьор, който говори за сирена в трейлъра на анимационния филм.

Факт 3

Режисьорите представят на екрана над 270 продукта и готови ястия. Освен това всяко ястие е наистина приготвено, след това снимано и прерисувано, а след работа тържествено изядено от снимачния екип.

Факт 4

Колет е най-сериозната от всички работници в Gusteau и единствената жена в кухнята. Тя кара мотоциклет Calahan до и от работа. В действителност такава марка не съществува и мотоциклетът получава това име в чест на главния оператор на „Рататуй“ Шарън Калахан.

Факт 5

В една от сцените на „Рататуй“ можете да видите бутилка калифорнийско вино от собственото лозе на ръководителя на студиото Pixar Джон Ласетър. Във филма има и препратки към други анимационни филми. И така Лингуини носи гащи със символите на Феноменалните. Три тигана на един от кадрите са на котлона, така че да се получи очертанието на лицето на Мики Маус. Внимателният зрител също ще забележи в карикатурата камиона Pizza Planet от „Играта на играчките“, хлебарката на Хал от УОЛ-И (WALL-E) на стената на стаята на Лингуини и т.н.

Факт 6

За да изглежда естествено купчината компост, в която плъховете търсят храна, аниматорите изследват процесите на гниене на храната. По-специално процесът на разлагане на ябълки, банани, ягоди, гъби, портокали, броколи и маруля е записан щателно.

Факт 7

През цялото време, докато работата по анимационния филм продължава (повече от година!), няколко плъха живеят в студиото на Pixar. Аниматорите наблюдават движенията на техните носове, уши, крака и опашки, за да изобразят Реми и неговите роднини възможно най-реалистично. Но най-трудното е да се нарисува козината по натуралистичен начин. В резултат Реми има 1,15 милиона нарисувани косъма, докато Колет има „само“ 115 хиляди косъма (средностатистическият човек има около 110 хиляди).

Факт 8

Въз основа на анимационния филм през 2014 г. Дисниленд Париж откри тематичната зона Le Monde de Remy, преведена като „Светът на Реми“. Тук можете да се возите, да вечеряте в Le Bistrot de chez Remy и да вземете сувенир от Chez Marianne (Souvenirs de Paris).

Сервираме с нарязани на ситно пера от пресен лук.

Рецепта

Продукти

3 стръка праз

3 големи картофа

1 среден лук

55 грама нискомаслена сметана

250 мл зеленчуков бульон

45 грама масло

2 скилидки чесън

2 супени лъжици нарязан зелен лук

1/2 супена лъжица сол

1/2 супена лъжица смлян черен пипер

Приготовление

Разтопете маслото. Нарежете двата вида лук (празът може изцяло да се замени с лук, но вкусът ще е по-остър) и чесъна и ги запържете в олиото, докато омекнат. Обелете и нарежете картофите, добавете в тигана заедно със сол и черен пипер, покрийте и гответе, докато картофите омекнат. Залейте с бульона и оставете да къкри около десет минути. Изсипете супата на порции в блендер и разбийте на пюре. Върнете супата в тенджерата, залейте със сметаната и варете още пет минути.

Разсипете супата в купички и поръсете със зелен лук.