Е дин от неизменните атрибути на зимните празници е филмът „Сам вкъщи“ с Маколи Кълкин в ролята на Кевин, който остана сам за Коледа.
В емблематичния филм Кевин защитава къщата от крадци, като измисля оригинални и усъвършенствани методи. В същото време момчето трябва да се погрижи за себе си, тъй като родителите му отлетяха да празнуват Коледа без него - закъснявайки за самолета, те забравиха сина си у дома. И така няколко пъти. Ето как междувременно Кевин се справяше с глада. Всеки може да е като него.
Макарони с кашкавал
Продукти:
Макарони (панделки, фигурки, спирали - каквото желаете) - 200 г;
Кашкавал - 150 г;
Мляко - 250 мл;
Масло - 1 с. л. л.;
Извара или сирене - на око, по избор;
Горчица - 1 ч. л.;
Брашно - 1 ч. л.;
Сол на вкус;
Смлян черен пипер;
Бекон (по желание) - 3-4 филийки.
Приготвяне:
Кашкавалът се настъргва на едро ренде. Желателно е да е по-твърд. Можете да използвате пармезан или чедър. Чедърът върви по-добре с ястието, но ако добавите малко пармезан към него, вкусът ще бъде още по-ярък. Нарежете бекона (по избор) на тънки ленти.
Разтопете маслото в тенджера, добавете брашното и разбъркайте до гладкост. Постепенно добавете млякото на части, като бъркате непрекъснато. Подправете със сол, черен пипер и добавете горчица, ако желаете (дижонската върши добра работа). Добавете извара или сирене, според предпочитанието. Бъркайте непрекъснато, докато се разтопи напълно.
Запържете бекона в сух тиган до образуване на коричка.
Сварете макароните в подсолена вода, докато омекнат. Намажете формата за печене с масло.
Отцедете пастата, като запазите около 0,5 чаша от течността. Разбъркайте пастата с останалата вода и соса със сирене или извара. Прехвърлете в тава за печене и оставете във фурната на 170°C за 20 минути. При сервиране се поръсва със ситно нарязан бекон.
Пица "Четири сирена"
Продукти:
за тестото:
Вода - 250 мл;
Брашно - 500 г;
Жива мая - 25 г (или 7 г суха);
Зехтин - 20 г;
Захар - 5 г (0,5 чаена лъжичка);
Сол - 5 г (0,5 чаена лъжичка);
Пълнеж:
Горгонзола (или друго синьо сирене) - 100 г;
Моцарела - 120 г;
Всяко твърдо сирене (кашкавал) - 100 г;
Пармезан - 50 г
Приготвяне:
Смесете водата, брашното, зехтина, солта, захарта и маята. Разбъркайте добре и омесете тестото. Можете да направите това и в машина за хляб, като използвате програмата „Тесто за пица“ или „Тесто с мая“. Разточете с точилка на кръг (или правоъгълник, според тавата) с дебелина 1,5 мм.
Разточеното тесто се поръсва с настъргана моцарела, твърдо сирене и горгонзола, нарязана на малки парчета. Имайте предвид, че моцарелата трябва да е твърда, предназначена за пица. Поръсете с настърган пармезан.
Печете пицата на 180°C за около 20 минути.
Мелба с ягоди и банан
Продукти:
Ванилов сладолед - 200 г;
Ягодов сладолед - 200 г;
Бита сметана;
Банан - 2 бр.;
Ягоди - 200 г
Приготвяне:
Нарежете 100 г ягоди и ги наредете в купички. Следващият слой е ванилов сладолед. Отгоре се нареждат нарязаните на кубчета банани. Покрийте бананите със слой ягодов сладолед. Гарнирайте с бита сметана и останалите ягоди.
Кристи Красимирова