Н якои реагират остро, когато ги засегнат на провинциална тема. Но дори най-предубедените знаят, че селската храна е най-вкусна и полезна. И не пречи да се сервира дори в елитен ресторант. Сериалът „Кухня“ за живота на персонала на московския ресторант с френска кухня "Клод Моне" предложи на телевизионните зрители интересен сюжет, отлична актьорска игра, а в продължение на 6 сезона в него бяха показани повече от дузина рецепти за готвене. Ето няколко от тях:
Селска салата
Продукти:
листа от маруля — малка връзка
пъдпъдъчи яйца — 3 бр.
чери домати — 4 бр.
риба тон — 100 грама
смлян черен пипер
босилек
зехтин
маслини
Приготвяне:
Това е фирменото ястие на готвач Алекс, рецептата за което той споделя в епизод 32. Според Алекс: „Просто накъсайте листа от маруля на парчета, добавете пъдпъдъчи яйца, няколко чери домата, риба тон, малко маслини, пипер, босилек, подправете със зехтин (можете да използвате всякакъв). Разбъркайте добре с ръце. И изсипете в чиния!“
Пастет гурме
Продукти:
телешко месо - 150 г
говеждо месо - 100 г
патешки дроб - 250 г
говежди дроб - 300 г
зехтин - 60 г
босилек - 20 г
бял пипер и сол - на вкус
Приготвяне:
Нарежете месото и дроба в блендер, добавете олио, подправки и сол. Печете в тиган на 170°C - докато се появи кафява коричка. Оставете пастета да се охлади преди сервиране.
Телешко месо на скара
Продукти:
телешко месо - парче с кост 300 г
зехтин - 75 г
червени боровинки - 100 г
подправки (на вкус)
тиквички - 2 бр.
Приготвяне:
Почистете филето на младото телешко месо от тлъстинките. Почистете напълно костта от месото. Мариновайте приготвеното филе в растително масло, лимонов сок, розмарин и подправки за 12 часа. За соса вземете пресни червени боровинки, разбийте ги в блендер и варете със зехтин и подправки, докато се сгъсти. Запържете филето на гореща скара от двете страни, не повече от 3 минути от всяка страна. Запържете тиквичките. Може да аранжирате с кокала.
