0

В ечно намусената дъщеря на Пембе в сериала „Шербет от боровинки“ - Нурсема, е разсеяна. Мислите й са насочени към мъж, когото семейството й няма да одобри за неин съпруг, тъй като браковете там по традиция се уреждат чрез специална сватовница.

Докато завива сармички, Пембе се кара на Нурсема, че се шляе. Хрумва й нещо: „Мислех си, дали да не направим и кюфтета със сос?“. На което Нурсема отговаря кисело: „Майко, днес няма ли да излезем от кухнята?“.

В духа на физиономията, която направи киселата щерка на Пембе, е и рецептата – кюфтета в кисел сос за разкош:

Продукти:

кайма - 500 г телешка

ориз - 1/2 ч.ч.

яйца - 1 брой

сол - 1/2 ч.л.

кимион - 1 щипка

черен пипер - 1 щипка

вода - 6 ч.ч. гореща

бульон - 1 кубче телешки, разтворен във водата

брашно - 1 с.л. за соса

яйца - 2 жълтъка, за соса

лимони - сокът от 1 лимон за соса

вода - 2 с.л. за соса

масло - 1 ч.л. за запръжката

червен пипер - 1 ч.л. за запръжката

Приготвяне:

Измийте и отцедете ориза. В купа го поставете заедно с 2 чаши топла вода върху него. Изчакайте 5 минути и го отцедете. Прибавете каймата, яйцето, черния пипер и кимиона. Размесете каймата и оформете малки кюфтенца с големина на орех. Сложете в тенджерка 6 чаши вода с бульона. Щом заври, добавете кюфтенцата. При варенето ще се появи пяна, която трябва да отстраните. Варете 20-25 минути. За соса разбийте всички съставки в съд и го темперирайте с 1 черпак от бульона на кюфтетата. След това изсипете соса в тенджерата с кюфтенцата. Всичко се вари още около 5 минути. Разсипете в чинии. Пригответе запръжката, като загреете маслото. След като го свалите от котлона, го разбъркайте с червения пипер. Полейте порциите турски кюфтета в кисел сос със запръжката.