В ечно намусената дъщеря на Пембе в сериала „Шербет от боровинки“ - Нурсема, е разсеяна. Мислите й са насочени към мъж, когото семейството й няма да одобри за неин съпруг, тъй като браковете там по традиция се уреждат чрез специална сватовница.
Докато завива сармички, Пембе се кара на Нурсема, че се шляе. Хрумва й нещо: „Мислех си, дали да не направим и кюфтета със сос?“. На което Нурсема отговаря кисело: „Майко, днес няма ли да излезем от кухнята?“.
В духа на физиономията, която направи киселата щерка на Пембе, е и рецептата – кюфтета в кисел сос за разкош:
Продукти:
кайма - 500 г телешка
ориз - 1/2 ч.ч.
яйца - 1 брой
сол - 1/2 ч.л.
кимион - 1 щипка
черен пипер - 1 щипка
вода - 6 ч.ч. гореща
бульон - 1 кубче телешки, разтворен във водата
брашно - 1 с.л. за соса
яйца - 2 жълтъка, за соса
лимони - сокът от 1 лимон за соса
вода - 2 с.л. за соса
масло - 1 ч.л. за запръжката
червен пипер - 1 ч.л. за запръжката
Приготвяне:
Измийте и отцедете ориза. В купа го поставете заедно с 2 чаши топла вода върху него. Изчакайте 5 минути и го отцедете. Прибавете каймата, яйцето, черния пипер и кимиона. Размесете каймата и оформете малки кюфтенца с големина на орех. Сложете в тенджерка 6 чаши вода с бульона. Щом заври, добавете кюфтенцата. При варенето ще се появи пяна, която трябва да отстраните. Варете 20-25 минути. За соса разбийте всички съставки в съд и го темперирайте с 1 черпак от бульона на кюфтетата. След това изсипете соса в тенджерата с кюфтенцата. Всичко се вари още около 5 минути. Разсипете в чинии. Пригответе запръжката, като загреете маслото. След като го свалите от котлона, го разбъркайте с червения пипер. Полейте порциите турски кюфтета в кисел сос със запръжката.
