И кономът Баримор е неумолим. Независимо от усилията на сър Хенри да измоли някое по-вкусно ястие, той хвърля лъжици течна каша в чинията.
„Овесени ядки – невъзмутимо казва Баримор. - И ще има месо за обяд“. Епизод от руския вариант на телевизионния сериал „Приключенията на Шерлок Холмс и д-р Уотсън: Баскервилското куче“. Както добре знаем, овесената каша за закуска е по-здравословна и държи ума бистър. Затова сега ще я приготвим заедно.
Продукти:
чаша овесени ядки
чаша мляко
две чаши вода
сол на върха на чаена лъжичка
захар, кубче масло на вкус
ядки, сушени кайсии, стафиди, мед, конфитюр по желание
Приготвяне:
Изсипете вода в тенджера, поставете на огън и оставете да заври. Добавете малко сол, добавете овесените ядки и разбъркайте.
Гответе почти до готовност – това ще отнеме не повече от петнайсетина минути. Когато кашата започне да ври, добавете мляко. Оставете да заври, разбъркайте и затворете капака - намалете котлона.
Изключете котлона, добавете захар на вкус и оставете кашата да се вари - колкото по-дълго престои, толкова по-гъста ще стане. Преди сервиране добавете малко кубче масло и по желание украсете с ядки, стафиди или сушени кайсии. Можете също да използвате мед или сладко като топинг.
Кристи Красимирова