С анем Айдън-Дивит (Демет Йоздемир) мечтае да стане писателка. Както и да се пренесе в Галапагос. Джан Давит (Джан Яман) е фотограф и щъка свободно из света. Няма как двамата да не се влюбят, даже на сляпо (първата им среща е в тъмна зала). В продължение на 51 епизода в оригиналната версия на турски на сериала „Свободен дух“ (превеждан още и като „Ранобудна птичка“) между Демет Йоздемир и Джан Яман прехвърчаха искри. Зрителите с право заподозряха, че любовта е преминала от снимачната площадка в реалния живот. И когато Джан Яман заяви в интервю, че са се гаджосали след 20-ия епизод, всички зрители си отдъхнаха. Е, не беше за дълго. Но бяха хубава двойка и си спомняме сега за химията между тях, докато пържеха интимно в кухнята гюзлеми, свели глава до глава. Сложете си престилка и направете като тях. Най-хубавите гюзлеми се правят с любов и от двама. Ето така:
Необходими продукти:
- 250 грама брашно
- 125 мл вода
- 20 мл растително масло
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 500 грама варени картофи
- връзка магданоз
- връзка зелен лук
- 10 мл зехтин
- 40 грама масло
Начин на приготвяне:
Смесете брашно, вода, растително масло, сол. Омесете всичко до консистенцията на тесто. Оставете приготвеното тесто да отлежи петнайсетина минути (може под похлупак, може в плик). Сварете картофите, отцедете водата и ги намачкайте на пюре. Нарежете лука, магданоза и добавете към картофите. Изсипете зехтина в картофите, посолете на вкус и разбъркайте всичко.
Разделете тестото на 4 равни части и изравнете с точилка. Поставете плънката в центъра на тестото и навийте на руло. Изпържете гюзлемите в сух тиган на среден огън от двете страни. По време на пърженето добавете парче масло (10 грама към всяка палачинка), така че гюзлемите да се напоят. Да ви е вкусно!
Кристи Красимирова