0

В същност няма абсолютно никакво значение дали ще ги ядете или не – важното е да ги приготвите с някого от героите на сериала „Свободен дух“. На екрана традиционни турски гюзлеми бъркат, опрени интимно един до друг, Демет Йоздемир (в ролята на Санем Айдън-Дивит) и Джан Яман (Джан Дивит). Ваш е изборът с кого от тях ще ги забъркате и споделите. А ето рецептата, за да се упражните:

Продукти:

250 грама брашно

125 мл вода

20 мл растително масло

1/2 чаена лъжичка сол

500 грама варени картофи

китка магданоз

връзка зелен лук

10 мл зехтин

40 грама масло

Приготвяне:

Смесете брашно, вода, растително масло, сол. Разбъркайте всичко, докато се получи подходяща консистенция на тестото. Поставете готовото тесто в найлонов плик за 15 минути. Сварете картофите, отцедете водата и използвайте преса, за да ги намачкате.

Нарежете лука и магданоза и ги добавете към картофите. Налейте зехтина (или олиото) в картофите, посолете на вкус и разбъркайте всичко. Разделете тестото на 4 равни части и го разточете на тънко с точилка.

Поставете пълнежа в центъра на тестото и го завийте. Изпържете питките в сух тиган на среден огън от двете страни. Докато пържите, добавете парче масло (10 грама на всяка тортила), така че гюзлемите да се напоят. Готово! Да заповяда Джан Яман!