В същност няма абсолютно никакво значение дали ще ги ядете или не – важното е да ги приготвите с някого от героите на сериала „Свободен дух“. На екрана традиционни турски гюзлеми бъркат, опрени интимно един до друг, Демет Йоздемир (в ролята на Санем Айдън-Дивит) и Джан Яман (Джан Дивит). Ваш е изборът с кого от тях ще ги забъркате и споделите. А ето рецептата, за да се упражните:
Продукти:
250 грама брашно
125 мл вода
20 мл растително масло
1/2 чаена лъжичка сол
500 грама варени картофи
китка магданоз
връзка зелен лук
10 мл зехтин
40 грама масло
Приготвяне:
Смесете брашно, вода, растително масло, сол. Разбъркайте всичко, докато се получи подходяща консистенция на тестото. Поставете готовото тесто в найлонов плик за 15 минути. Сварете картофите, отцедете водата и използвайте преса, за да ги намачкате.
Нарежете лука и магданоза и ги добавете към картофите. Налейте зехтина (или олиото) в картофите, посолете на вкус и разбъркайте всичко. Разделете тестото на 4 равни части и го разточете на тънко с точилка.
Поставете пълнежа в центъра на тестото и го завийте. Изпържете питките в сух тиган на среден огън от двете страни. Докато пържите, добавете парче масло (10 грама на всяка тортила), така че гюзлемите да се напоят. Готово! Да заповяда Джан Яман!
Кристи Красимирова