Н а претенциозния Джан Текин от „Състояние на връзката: Сложно е“ не му е лесно. Фалшивият брак, който сключи с Айшегюл, преминава през различни фази, но ако правилото, че любовта на мъжа минава през стомаха, важеше, връзката им щеше да е обречена. Ето го и него, прибрал се е за обяд.

- Какво има за обяд? – пита Джан.

- Патица по пекински с портокал – отговаря ентусиазирано Айшегюл, докато вади от хладилника тенджера с макарони във вид на панделки.

- Ох, пак ли макарони. Поне сос направи.

- Ако искате, господине, има сирене.

- Поне ги стопли, не мога да ги ям студени!

Докато Айшегюл сипва порция макаронени панделки на сръдльото Джан Текин, нека приготвим това, с което се опита да го изкуши – патица по пекински с портокал.

Продукти

патица – 1 бр. (около 2,5 кг)

портокалова кора – 1 бр., настъргана

портокали – 1 бр., голям, обелен и накъсан на резени

сол – 1 с.л.

джинджифил – 1/2 с.л., настърган

чесън – 1 с.л., настърган

За глазурата

портокалов сок – 1 чаша

мед – 1 с.л.

захар – 1 с.л. (за препоръчване кафява)

соев сос – 2 с.л.

Приготвяне:

Измийте и подсушете патицата от всички страни. С остър нож направете ромбовидни разрези на кожата, като внимавате да не нарежете месото. Набодете с вилица около бутчетата, за да изтича мазнината. Натъркайте отвън и отвътре патицата със сол, малко джинджифил и чесън. Напъхайте резените в патицата. Завържете краката с конец. Оставете птицата да се маринова поне за една нощ в хладилника.

Загрейте фурната на 180 градуса, а междувременно пригответе глазурата, като смесите портокаловия сок, меда, захарта и соевия сос. Оставете сместа на котлон да заври и добавете останалата част от джинджифила. Намалете температурата и варете десетина минути, докато се получи средногъст сироп. Опечете патицата с гърдите нагоре – необходимото време за приготвянето е 1,5-2 часа, като на всеки трийсетина минути изливайте мазнината. Намажете патицата с глазурата, върнете във фурната и печете още половин час. Ако видите, че глазурата започва да изгаря, покрийте патицата с фолио. Оставете да изстине десетина минути, нарежете и сервирайте.