0

„Сетих се, сетих се“ - идеята е хрумнала на Асийе Калели (Ойкю Гюрман). Тя предлага на сътрапезничките си да направят бизнес с лакомства, за да улеснят домакините.

Начинанието ще се казва „Вкусотиите на Нефес“. Асийе обяснява: „Бюрек, торта, сарми със зехтин, зрял фасул, туршия и още неща... Ако жените чакат гости, ние ще свършим работата вместо тях и ще приготвим всичко. Така няма да се мъчат от сутрин до вечер, ще се обаждат, когато имат повод, например чакат гости. Половин час преди това всичко ще им бъде доставено“.

- Добре, како, но аз не мога да правя бюрек – плахо се обажда Нефес (Ирем Хелваджъоглу).

- О, тогава ти ще бъдеш шефката, а аз, Назар и Барак – работничките – не пада по гръб дейната Асийе.

Настроение

Малко по-късно, след като са обсъдили въпроса с началния капитал на семейния бизнес, Асийе успокоява шефката: „Още в коремите на майките си сме се научили да правим бюрек. С гледане ще се научиш, не се притеснявай... Нима не подкара лодка в Черно море, без да знаеш? Отделно си се разправяла с Ведат...“. Финални щрихи в убеждаването: „Без вяра и без настроение не може“.

Разбира се, нещата няма как да се случат без рекламна кампания. Асийе предлага да разпространяват брошури: „Вкусотии Нефес, в помощ на домакините. Край на превтасалото тесто, сармите са отживелица, край на пресечения сироп за сладкиши. Дали ще имате време, дали готвите вкусно, дали някой е на диета и не вкусва десерти – спокойно, кажете не на напрежението. Вкусотии Нефес – вие поканете гостите, а ние ще ви сготвим“. Асийе нарежда и менюто: %Сега пиши: сарми със зехтин, бюрек със спанак, прав бюрек, яйца, курабийки, зелен фасул, различни салати, дотук. Едно обаждане ви дели от вечерята... Сега го напишете на компютър и вече сме бизнесдами“.

Рецепти

Ако решите да се пробвате като бизнесдами и вие, ето как да решите проблема с бюрека. Оригиналният се прави с точени кори. Замесете тесто от брашно, вода и сол, оставете да престои поне два часа, след това накъсайте на еднакви топки, примерно с големина на лимон. Разточете корите една по една. Ръсете с брашно, ако лепне по точилката, старайте се да запазите кръглата форма. Размерът трябва да отговаря на тавата, в която ще печете бюрека. Междувременно пригответе плънката – нарежете на ситно праз (ако държите да се усеща повече, може да го нарежете и на кръгчета), запържете с накълцан спанак в олио или зехтин, по-вкусно ще стане, ако задушите под капак. Посолете, добавете малко черен пипер. Оставете плънката да изстине, после я разстелете върху корите, които преди това намажете обилно с олио или масло. Старайте се да има от плънката навсякъде, а не да я струпате в средата. Повтаряйте, докато корите не свършат. Нарежете малки парченца масло отгоре и изпечете на 180 или 200 градуса.

По-лесен вариант на бюрек има с готови кори, олио и масло. Плънката може също да е по-обикновена – 2 яйца, около 300 гр сирене, 3 супени лъжици кисело мляко, щипка сода за хляб. Отгоре се прави заливка от 4 яйца и 250 мл прясно мляко. Редите корите, като мажете всяка от тях с олио. На третата ръсите плънка, отново две само с олио, третата с плънка. Накрая изсипвате заливката и режете на парчета (квадрати, правоъгълници), за да попие навсякъде. Слагате късчета масло отгоре и печете бюрека на 180 градуса.