0

С ветът на Толкин е фантастичен. Но дори и там хората имат човешки нужди, сред които е и храната. Ето какво консумират обитателите на Средната земя.

Дж.Р.Р.Толкин е най-пестелив що се отнася до елфите. Те наблягат на хляба лембас (в някои преводи putlibs). Най-важното нещо е храната на елфите и техният попътен хляб, който чудотворно възстановява силата. Въпреки това, както пише Толкин, той не съдържа нито едно от химическите свойства, „поради които лембасът е по-добър от другите пшенични хлябове“. И все пак тази храна наистина имаше магически свойства, тъй като именно с нея Фродо и Сам стигнаха от кулата на Кирит Унгол до планината Дуум.

Мирувор (или Здравур, в някои преводи) е "живителна напитка на Имладрис", която има абсолютно същите свойства като лембас. Гандалф взе такова ценно нещо и го даде на членовете на Братството няколко пъти, за да укрепят силата си. Не се знае от какво е напитката, но по всяка вероятност е от мед от специални, неувяхващи цветя. Това приключи с пристигането на Пазителите в Мория.

Беорн нахрани Торин и компания с медена напитка, мляко, хляб, масло и сметана. И с него по време на пътуването той даде ядки, брашно, сушени плодове, отново медена напитка и кифли, подобни на лембаса по свойства, но различни по това, че предизвикваха жажда. Като почти цялата храна на Беорн кексчетата включваха мед.

А на Мери, Пипин, Фродо и Сам в странноприемницата „Скачащото пони“ сервираха горещ бульон, желирано месо, конфитюр от къпини, много масло, пресен хляб и половин глава сирене, а после донесоха и бира. И по време на пътуването хобитите получиха ябълки, една от които удари Бил Фърни право в носа.

Саурман

Мери и Пипин откриха склада на Саурман в изтрита сцена от Двете кули. По време на превземането на Исенгард Мери и Пипин се оказват „без работа“ и затова започват да търсят храна. И като посрещнаха крал Теоден със свитата му, Арагорн, Гандалф, Леголас и Гимли им предложиха вино, бира, шунка, пържен бекон, хляб, масло и мед.

Що се отнася до гондорската храна, губернаторът почерпи Пипин с вино и хляб. Но след разговора (или по-скоро разпита) на Перегрин и Денетор хобитът отиде в караула, където той и Берегонд получиха хляб, сирене, масло, ябълки, набръчкани, но сладки, и бутилка прясна бира. Вярно, на следващия ден закуската на Пипин се оказа според него много оскъдна: един хляб, малко парче масло и чаша течно мляко. А храната на Фарамир, която той даде на Фродо и Сам, също включваше хляб, месо и ябълки.

Между другото всеки нуменорец също имаше свои сладкиши „за черни дни“, макар и не същите като лембас, но също вкусни и питателни. А хората от Дейл и Есгарот направиха безвкусен, но питателен крем.

Режим

Най-голямата от всички групи е тази на джуджетата, тъй като хобитите бяха истински лакомници и ядяха почти седем пъти на ден. И така Билбо, почерпвайки джуджетата, им даде кифли със стафиди, бира, ейл, кафе, вино, чай, ечемични сладки с масло, конфитюр от цариградско грозде, ябълков пай, месни пайове, сирене, свински пай, салата, яйца, кисели краставици и студено пиле. И със сигурност това не е цялото съдържание на килера на Билбо Бегинс.

Заслужава да се споменат и гъбите с шунка и бира, с които фермерът Магът почерпи четиримата хобити. Впоследствие той даде това ястие на Фродо, който, пристигайки при Мери и Фредегар Болгер, ги почерпи.

А защо да не споменем и задушения заек с подправки, който Сам направи за Фродо. Това ястие беше направено по следния начин: първо свари бульона, след това задуши заека и го добави към супата, без да забравя, разбира се, подправката.

Не е за подценяване и напитката на орките, която воините от Углук дадоха на Мери и Пипин да пият. Произходът на тази течност остава неясен, но най-вероятно е нещо като силно кафе, тъй като е давало сила и бодрост на уморените хобити.

Да кажем няколко думи и за храната на тримата тролове Уилям, Бърт и Том. И така те хванаха овен и го опекоха, но преди това изядоха фермера и семейството му, които някога са живели на това място.

Що се отнася до останалите орки, те ядяха, каквото намерят. Те не пренебрегваха човешката плът и животните, но гоблините, които живееха в Мордор, също можеха да ядат хляб, тъй като на юг от Черната страна имаше плантации в района на Нурн, откъдето робите доставяха този продукт на слугите на Мрака.