0

К ъщата, в която Тюркян се настани, за да покаже на съпруга си Сомер, че може да се справя без него, всеки момент може да се разпадне. Тюркян не работи, но намери пари да възстанови щетите от разбитата врата и счупения прозорец. Но извън битовизмите и комичните сцени на „Ела си, иди си“, които разиграват съпрузите, не може да не се отбележи онзи момент, в който капризният богаташки син се оказа в ролята на готвач. За да се погрижи за болната си жена и да я изправи бързо след настинката, той й приготви супа с тархана. Това е турско ястие, което се замесва с квас, а не с мая. Ферментацията, която се поддържа 4 – 5 дни, преди да се изсуши, ѝ придава специфичния аромат и леко кисел вкус и я прави подходяща храна за хора със стомашно-чревни заболявания.

Приготвя се като тесто от брашно и зеленчуци, което след неколкократно омесване и втасване се изсушава и стрива. Така консервираният и гранулиран продукт може да се използва целогодишно за варене на сос, с който се накисва препечен надробен хляб, овкусен със сирене и масло. А ето и една традиционна рецепта за супа с тархана, каквато похапна, мръщейки се, настиналата Тюркян:

Продукти:

2 с.л. масло

5 с.л. тархана

750 мл прясно мляко

червен пипер и чубрица

Зехтин

Приготвяне:

Маслото се разтапя и към него се добавя малко мляко. Добавя се тарханата и непрекъснато се разбърква. После постепенно се добавя останалото мляко. Когато заври, котлонът се намалява и се разбърква още няколко пъти. При сервирането се поръсва с червен пипер, чубрица и няколко капки зехтин. Може да се добави и сирене.