О тношенията между сестрата на Садък Незахат и втората му жена Мюжгян са сложни. Двете не могат да се понасят и са като куче и котка. Затова скандалите ги преследват дори когато седнат на масата, за да похапнат.
Садък е щастлив – от тенджерата, която сестра му донася се разнася любим аромат и той бърза да го отбележи:
- Ухае божествено, Незахат, голям майстор си.
- Нямаше да готвя, но те съжалих – сестра му е поласкана от похвалата, но гледа да се държи на положение. В този момент влиза съпругата на Садък, която му говори на „Вие”.
- Аз бях задрямала, да ви е сладко – отбелязва Мюжгян.
- Моля, моля, заповядайте, сядайте – подканя я Садък Календер.
- Бакла? – Мюжгян надига вежди.
- Да, Садък много я обича, а сега й е сезонът – казва Незахат.
- Незахат я готви много вкусно – хвали я Садък.
- Аз не обичам – Мюжгян стиска устни.
- Не може така, хайде, опитайте. Ще ви кажа едно – нека няма повече караници и обиди в този дом, много ви моля – опитва се да вземе нещата в свои ръце господарят на къщата.
- Не, г-н Садък, не искам да обидя никого, но имам алергия към бакла. Ако хапна, ще тичам към болницата. Бях споменала, госпожа Незахат знаеше, но... – Мюжгян не пропуска да клъвне сестрата на мъжа си.
- Точно това ли да помня? Забравила съм – сопва се Незахат.
- Наскоро говорихме за това. Да не искате да ме убиете? – капризничи Мюжгян.
- Чуй ме, аз не приличам нито на Джеврие, нито на момичетата. Капризите и прищявките не ми минават – Незахат вече е готова да захлупи тенджерата върху главата на Мюжгян.
- Незахат, какво правиш, успокой се – намесва се Садък.
- Ти не виждаш ли, батко, не спира да ме напада. Търпението ми се изчерпа.
След този изчерпателен разговор на маса не ни остава друго, освен да приготвим и сервираме нашата бакла. Не й е сега сезонът, но ако не друго, то няма да ни убие. Ето как да я приготвим:
Продукти:
Бакла - 1/2 кг
лук - 1 глава
домати - 1 бр.
джоджен - 5 стръка
олио
сол
червен пипер
вода
Приготвяне:
Запържваме лука в малко олио, докато омекне. Добавяме измитата бакла и похлупваме с капак тенджерата, за да се задуши. Добавяме солта и червения пипер. Заливаме с гореща вода и оставяме да къкри на огъня. Малко преди готовност добавяме доматите и джоджена. Сервираме яхнията топла, може да сложим във всяка порция и по лъжица кисело мляко.
Кристи Красимирова