0

Д ребен проблем е, че Сомер направи дете на друга и я домъкна у дома, за да защити дъщеря си от набезите на този, на чието име се води, защото любовницата Мине си има мъж. Няма да е турски сериал, ако казуса „Детето не е от теб“ не съществува.

Дребен проблем е и това, че свекървата не харесва нито жената, която избра за съпруга на сина си, нито онази, заради която го ожени. Каква свекърва ще е, ако не натяга атмосферата и не поучава снахата?! Когато не я влачи за косата, разбира се.

Всички тези неща минават на заден план, когато преданата съпруга реши да се погрижи за мъжа си. И в кокетна розова рокличка с воланчета се разходи до пазара, за да купи зелен фасул. Това е любимата манджа в турските сериали. Докато си бъбрят задушевно, прислужници и господарки чистят зелен фасул. Когато не завиват сармички. Готвят ли супа, задължително я бъркат с голяма лъжица, облечени елегантно - като водеща на сутрешно шоу, и на висок чепик. Защото една домакиня трябва да знае как да поддържа високо ниво.

Докато бъбря, някоя актриса вече е очукшала боба. Ние обаче ще го сервираме така, както би трябвало да го е наготвила Тюркян. С розовото рокле, с което напазарува и сготви, без да лепне нито едно срамно петно. Ето това вече е сериозен проблем за забързаните в ежедневието домакини. Как да сготвиш зелен фасул така, че дядото да си оближе мустаците, както го направи Сомер. И как хем да стане бързо и лесно, хем да не изцапаш късата си рокличка, защото не върви да прикриваш прелестите си с престилка. Не го мислете сега, епизодът със зеления фасул отмина и Сомер предпочете манджата на Тюркян пред изисканите средиземноморски блюда на майка си Рючхан. А ето как и вие да направите зелен фасул с характерна за турската кухня подправка – сумак. Разбира се, може да подкиселите ястието и с лимон, но сумакът е много по-ненатрапчив. Освен това е полезен – богат на фибри, минерали, антиоксиданти. Действа благоприятно на храносмилателната система, успокоява стомашните болки и намалява високата температура. Има и много добри диуретични свойства (провокира увеличеното производство на урина). Така че ако се готвите да върнете назад с дистанционното, за да изгледате няколко епизода от любимия сериал без прекъсване, в паузите, в които ви сервират обилно реклами, ще може да отскочите колкото пъти е необходимо до тоалетната.

И така, ето какво ви е необходимо за тенджера зелен фасул със сумак и как да го приготвите в духа на добрите турски традиции:

Продукти:

зелен фасул - 1 кг пресен

чесън – 8 бр. скилидки

магданоз - 2 връзки

олио - 100 мл

масло - 2 с. л.

червен пипер - 1 сл.

сумак - 1 ч.л.

сол

Приготвяне:

Фасулът се измива и се почистват връхчетата. Нарязва се на средни парчета. Поставя се в тенджера с дупки за пара, като дупчестата форма се поставя върху основата, пълна с 2 л вода и нарязани на едро в нея 3 бр. скилидки чесън. Фасулът се задушава така за 1 час под капак.

След като фасулът се задуши, се изсипва върху гевгир, за да се отцеди. Магданозът се измива много добре и се почиства от дръжките. Нарязва се на едро и се поставя в Уок тиган. Залива се с олиото и се задушава за 3 минутки на силен огън, след което към него се прибавя отцеденият зелен фасул.

Разбърква се много добре и се запържва за 5 минути, като през цялото време се бърка, а след това се отстранява от котлона и се посолява на вкус. Останалите пет броя скилидки чесън се почистват и наситняват, след което се объркват с фасула.

Маслото се разтопява на средна температура, след което към него се прибавят червеният пипер и сумакът. Разбърква се много добре за 1 минута и се сваля от котлона. Сместа се изсипва върху зеления фасул.

Разбърква се и се оставя да изстине.