0

Н аричат хамсията перлата на Черно море. И в наши дни цяла Турция с нетърпение чака да дойде студът и снегът да падне: от края на ноември до февруари тази риба господства в чиниите. Неслучайно в сериала „Великолепният век“ султан Сюлейман си я хапваше в красиво подредена чиния.

Смятат я за много полезна заради размера й: малката хамсия няма време да натрупа вредни вещества от замърсените води по време на краткия си живот.

В Турция, когато купувате хамсия, можете да помолите продавача да я почисти: главите на рибата се откъсват и вътрешностите се изваждат през корема. Ако я почиствате сами, внимавайте да не повредите филето: вкусът и красотата на ястието зависят от това. А ето как да я приготвите, че Сюлейман Великолепни да си оближе брадата и мустаците.

Продукти:

Прясна хамсия - 1 кг

Царевично брашно - 1 чаша

Сол - 1 ч.ч.

Рафинирано растително масло - 5 с.л.

Приготвяне:

След като почистите аншоата (или европейската хамсия), изплакнете обилно под течаща вода, оставете излишната течност да се отцеди и поставете рибата върху домакинска хартия.

В отделна купа смесете царевичния грис и солта. Оваляйте всяка рибка в панировка от всички страни, като изтръсквате излишното брашно.

Изсипете растително масло в голям тиган. Започвайки от центъра, в кръг, плътно притискайки един към друг, поставете рибките с опашки към центъра. В зависимост от размера на рибата и тигана е по-добре да разделите общото количество хамсия на 2-3 части.

Поставете на умерен огън и запържете рибата за 7-8 минути в зависимост от големината й.

След това вземете плосък капак с диаметър малко по-малък от тигана, в който се пържи хамсията, покрийте рибата с него, натиснете плътно и внимателно изцедете излишното масло в отделен съд. Ако нямате капак, ще ви свърши работа плоска чиния със същия размер. В Турция за удобство при обръщането на хамсия се продава специален двустранен кръгъл тиган.

Обърнете тигана, така че кръгът аншоа да е върху капака. И след това, без да нарушавате формата на кръга, прехвърлете рибата обратно в тигана от страната, която още не е пържена. Изсипете останалото масло по стените на тигана и продължете да пържите още 3-4 минути, докато се появи ярък златист цвят.

Поставете кръга риба върху голяма чиния. Сервирайте със зеленчуци, филийки лилав лук и резени лимон.