0

С ладък сироп за тези, които се готвят да ти вгорчат живота – точно това сервира Зехра Шадоулу (Фериде Четин) на Султан Асланбей (Гюлчин Сантърджъоулу).

Жената, която тя смяташе за своя сватя, впоследствие се оказа леля на Миран. Но освежаващата напитка беше съвсем истинска. И сега ще я поднеса на всички фенове на сериала „Вятърничав“, за да й се насладят и те.

По нашенски, това е нещо като билков компот, но ще се влюбите в него, защото вкусът и ароматът му е несравним. Проблемът е за онези, които не харесват миризмата на босилека, който е твърде натрапчив. Баба ми, лека й пръст, казваше, че й мирише на гробища. Но за тези, които не одобряват босилека, ще предложа и други варианти на шербет. И така, ще ви трябват:

- голяма връзка лилав босилек

- 3 литра вода

- 1 голям лимон

- захар на вкус

Ако купувате босилек от пазара, вземете 3-5 връзки, не по-малко, защото не съм виждала големи връзки на пазара. Ако си отглеждате лилав босилек в саксия, може да отиде и цялата реколта.

Първо сварете сиропа, като добавите захар на вкус. За 3 литра ви трябва около 2/3 чаша, но ако обичате по-сладки напитки - слагайте захар колкото искате. Във врящия сироп добавете измития и сортиран босилек (не е нужно да отделяте листата от клонките). Изстискайте лимонов сок. Изчакайте да кипне. Покрийте съда с капак, изключете котлона. Оставете да престои под капак.

Прецежда се и се пие охладено.

Можете да замените босилека с тарос (естрагон). Шербетът може да се сервира в концентрирана форма, да се яде с лъжица или да се разреди с вода. Може да се добавят пресни венчелистчета от роза, хибискус, лимон, портокал, ананас, семена от чиа, сандалово дърво.

В сезона на ягодите можете да си приготвите такъв шербет, смесвайки плодове (500 грама) с равни части вода и захар (по една чаена чаша) и сока от половин лимон.