0

В ъпреки напредъка на съвременната медицина, все повече хора предпочитат да лекуват настинките по „бабините методи“. Ето някои прости съвети, благодарение на които лесно можете да се справите с настинката.

Пийте много течности. Заедно с това вирусите и техните токсини ще бъдат измити от тялото. Не се препоръчва обаче пиенето на обикновена вода, тъй като това може да намали количеството на солите в тялото. Най-добре е да пиете запарка от шипка, сок от червена боровинка, топло мляко или горещ чай с лимон.

Вардете леглото. Ако се почувствате зле, прекарайте няколко дни у дома. Ако карате настинката „на крак“, са възможни усложнения на вътрешните органи.

Температура

Следете телесната си температура. Не трябва да приемате антипиретици, ако температурата не надвишава 38°C, тъй като топлината унищожава вирусите и микробите.

Не се насилвайте да ядете. Приемайте храна, когато имате апетит. Киселото мляко е препоръчително за лечение на настинки. Бактериите, съдържащи се във ферментиралите млечни продукти, ще помогнат в борбата с вируса. Препоръчва се използването на естествени имуномодулатори: прясна свинска мас, лук, чесън.

Възглавница

Поставете допълнителна възглавница под главата си преди лягане. При настинка с хрема такава манипулация ще улесни изтичането на слуз.

Не отлагайте посещението при лекар. Ако настинката продължава повече от седмица, трябва да потърсите квалифицирана помощ.

Лекарите съветват внимателно да претегляте плюсовете и минусите на ваксинацията и ако откажете ваксината, не забравяйте да укрепите имунната си система. Някои билкови отвари ще облекчат симптомите на настинка.

Започваме с ябълковия оцет, който се намира най-лесно и бързо, дори да нямате запаси от него у дома. В 500 мл вода сложете 3-4 лъжици оцет и 2-3 лъжички мед. Изпийте на няколко дози през деня.

Вълшебна рецепта при кашлица: в 1 литър вода сложете да се варят 7 парчета локум, 7 бонбони лукчета, 7 листа от индрише, няколко орехови черупки, дюлеви семки и ябълкови кори. Сместа е готова, когато локумът и бонбоните се разтопят. Пийте от нея по 1/2 ч. ч. три пъти на ден преди ядене.

Друг вариант на сиропа за кашлица е да обелите един пакет бонбони лукчета и да ги сварите с 500 мл кока-кола, докато се разтворят в нея. Изсипете в стъклено шише и съхранявайте в хладилника. Пийте от сиропа три пъти на ден по 1 супена лъжица около 20 минути преди хранене. За децата препоръчителното количество е една чаена лъжичка три пъти на ден по същия начин – преди ядене. Сиропът се пие една седмица.

Дафиновият лист, който мнозина свързват само с телешко варено, има и лечебна сила – помага при кашлица. Сварете няколко листа дафинов лист в половин литър вода около пет минути, прецедете и когато поизстине, добавете мед.

1 супена лъжица сухи натрошени листа от репей се заливат с 1 чаша вряла вода, оставят се в затворен съд на кипяща водна баня за 15 минути, охлаждат се при стайна температура, прецеждат се. Вземайте по 1 супена лъжица топла запарка 4-6 пъти на ден след хранене. Ако имате болки в гърлото, правете гаргара с тази запарка няколко пъти на ден.

При възпалено гърло може да направите гаргара със солена вода или билкова отвара. Жабуренето с топла вода, в която е разтворена чаена лъжичка сол, или пък с отвара от лайка може да намали дразненето и да поддържа овлажняването при изсушено гърло.

Една средно голяма глава лук се настъргва в чаша сварено мляко и се разбърква добре. Отварата трябва да престои 10 минути, след което да се пие топла.

1 с.л. сушен цвят от черен бъз сварете 10 минути в 500 мл вода. След като изстине, прецедете и добавете 1-2 с.л. мед. Налейте в стъклена бутилка и съхранявайте в хладилника. Сутрин сиропът леко се затопля и се пие по 100 мл от него на гладно.

При силна кашлица помага и настъргана черна ряпа. Изцежда се добре и се пие по една кафена чашка вечер.

За кашлица се препоръчва чай от мащерка, бял и жълт равнец, дребна лайкучка и зелени листа от ягода, както и чай от синя тинтява с мед.

Смесете равни пропорции маточина и корен от цикория на прах. Запарете 1 чаена лъжичка от сместа с 1 чаша вряща вода и оставете за 1 час. При простудни заболявания се пие по 1/2 чаша 3 пъти на ден 30 минути преди хранене.

Към малко мед добавете черен пипер, ленено семе и индийско орехче, счукани и омесени добре. Взимайте от тази смес по една кафена лъжичка на всеки час.

Разтворете супена лъжица мед и супена лъжица коняк в чаша горещ чай. Пийте на малки глътки.

Обелете десет глави лук и сварете сухите люспи на чай. Прецедете и добавете1/2 кг пчелен мед, 1-2 лъжички счукан синап и 1-2 лъжички ленено семе. Взимайте по 1 лъжичка от тази смес три пъти дневно: сутрин, обед и вечер.

4 ореха с черупките, 1 супена лъжица цвят от бъз, 1 супена лъжица пчелен мед се варят в половин литър вода. Пие се след прецеждане по 1 супена лъжица 3 пъти на ден.

При магарешка кашлица сварете листа от див кестен на чай и пийте водата.

При настинки и температура се препоръчва да се яде червено френско грозде.

За вдигане на имунитета се препоръчва да вземате по 1 ч.л. мед сутрин и вечер преди лягане. Може да вземате също прополис и пчелно млечице.

Добро въздействие върху имунитета има и клеевата тинктура, разтворена в малко вода. Приготвя се от 30 г прополис, разтворен в 100 мл 90-95% етилов спирт. Оставя се да престои една седмица и се прецежда. Пие се на гладно - по 15-20 капки, разтворени в малко вода, от два до 4 пъти дневно.

При хрема е полезно да приемате отвара от ягоди или малини. Препоръчително е едновременно да правите парни инхалации: изсипете малко врящ бульон в плоска купа и дишайте, покривайки главата си с хавлиена кърпа. Отварата се приема 2-3 пъти на ден по 1 чаша след хранене, инхалация се прави 2-3 пъти на ден.

При малки деца с хрема може да се накапва в носа прясно приготвен сок от червено цвекло.

Компрес от картофи смъква температурата

Ако вдигнете много висока температура, най-ефективният начин да я смъкнете е да напоите петата на чорапа с оцет, да го нахлузите и да изчакате да изсъхне. Така бабите свалят температурата на децата. Друг вариант е да настържете няколко картофа заедно с обелките. Към тях добавете лъжица оцет и завийте в марля. Сложете този картофен компрес на краката и ръцете си.

Дълбаем ряпа, пълним я с мед

Ряпата е чудесно средство против кашлица, астма и простуди с температура, подходящо и за деца. Издълбава се дебела ряпа, напълва се с мед и се държи няколко часа на топло, след което се дава на детето да изяде ряпата и вътрешното съдържание.

Друг вариант е да настържете ряпата на ренде, към стърготините и сока да добавите 3-4 супени лъжици мед и да оставите да престои няколко часа. Изстискайте през марля или кърпа и давайте на внучето по 1-2 чаени лъжички мед с ряпа.

Бъркаме лук или чесън със захар

1 глава лук (или 2 скилидки чесън) се нарязват на ситно и смесват с 3 супени лъжици захар (не е подходящо за диабетици). Прибавя се 1/8 литър вода и сместа се вари около 10 минути. Оставя се да престои няколко часа, след което се изстисква през кърпа. На детето се дава от този сок няколко пъти дневно по 1-2 чаени лъжички. По този начин кашлицата се прогонва и за една нощ.

Рициново масло за разтривка

20 грама рициново масло се наливат в шише с вместимост 100 грама, което се поставя за около 10 минути във вряща водна баня. Прибавят се последователно по 10 грама евкалиптово масло, масло от планински бор, терпентиново и ментово масло, след което шишето се разклаща и се оставя да изстине. С 5 до 10 капки от тази смес се разтриват гърдичките и гръбчето на детето, като местата се покриват с вълнена кърпа. При хрема тази смес може да се втрива и външно на носа.

Варим небет шекер с ракия

100 г небет шекерчета, 250 г бира и 1 настърган лимон се загряват на водна баня за 30 минути. Добавят се 2 с.л. ракия и от получената смес се взима по 1 лъжица на четвърт час през деня.