0

В секи, който си е патил от тях знае колко болезнено и ужасно нещо са хемороидите. Ето няколко рецепти от народната медицина, които могат да ви избавят от мъките.

Листа от горска ягода – те оказват противовъзпалително, ранозаздравяващо и кръвоспиращо действие. Може да се използва във вид на баня или на компреси.

Сок от офика също е ефикасен. 1 супена лъжица от билката се вари 5 мин. в 400 мл вода. След като изстине, се прецежда и се изпива на 3-4 пъти през деня преди хранене. Може да добавите малко захар или мед.

Можете да приготвите мехлем за външна употреба: смесете 80 г вазелин с 10 г ланолин и 7 г прополис. За да се получи добра консистенция, смесените съставки се слагат на водна баня, като се разбъркват добре. След това се прецеждат през марля. Мехлемът се нанася върху памучен плат и се налага върху външния хемороидален възел.

Концентрация

Разтвор на калиев перманганат е чудесно антисептично средство. Може да се използва във вид на баня, като разтворът е в концентрация 0,1-0,5. 

Отново за баня може да използвате брезова смола при следното съотношение: 2 литра гореща вода се смесват с 1 супена лъжица смола. Можете да използвате леген. Трябва да седите върху него, докато водата изстине. Друго ефикасно средство е змийското мляко – използва се като настойка, наложена като компрес или добавена към водата във ваната.

Отвара от бял равнец също облекчава симптомите. Може да се комбинира за още по-добър ефект с лайка и мента. 

Листата от калоферче също лекуват хемороиди като увеличават здравината и еластичността на кръвоносните съдове. 

Джинджифил

От помощ е и ежедневното пиене на отвара от настърган джинджифил, който също има противовъзпалително действие. Добър вариант е смесването на 50 г бял равнец, 150 г зърнастец и 100 г листа коприва. 1 с.л. от тази смес се вари 10 мин. в 250 мл вода на слаб огън, кисне 1 час и се пие вечер преди лягане по 100 мл.

Базирайки се на записки от Авицена, в Персия лекували хемороиди с помощта на димна седяща баня от чесън. Използвали железен невисок бидон, на дъното на който слагали силно нагрята тухла, като отгоре насипвали ситно нарязан чесън. Когато започне да дими, човекът сядал отгоре. Това средство се използва на много места и до ден-днешен.