0

М оже и да не сте наясно какво аджеба означава думата инфлуенсър или да ви е непонятно как човек, който си чеше езика може да печели от това, но пък всеки от вас е опитвал поне веднъж в живота си да прави палачинки. И може да е претърпял най-големия си провал именно в тази лесна закуска. Моите например винаги стават като джапанки. Или са жилави, или се късат. Затова непременно изпробвам всяка рецепта, която може да ме научи да правя перфектните палачинки. А в случая подходих с малко скептицизъм, какъвто проявявам винаги когато ми заговорят за вегани. Е, звездата от популярно кулинарно телевизионно предаване Анна Стойкова, позната още като Веганна, ме спечели с това, че не крие своите тайни. Пък и ако палачинките, чиято рецепта ще видите след малко, могат да минат за здравословни и полезни, ще си затворим очите, че вкусно и полезно изглеждат доста несъвместими като комбинация за десерт. Но в интерес на истината популярната инфлуенсърка с над 54 хиляди последователи в Instagram и създателка на бранда Veganna ме изненада приятно. А в луксозното издание на „Любими бохо десерти“ (ИК „Сиела“) има 70 любопитни идеи за десерти, за които и най-големият скептик не би заподозрял, че са изцяло веган.

Подходяща както за тепърва прохождащи кулинари, така и за опитни майстор сладкари, „Любими бохо десерти“ ще ви предложи идеи за сладкиши без печене, закуски, понички и бисквитки; тартове, торти и кексове.

Освен изкушаващи рецепти, придружени с великолепни фотографии от самата Анна, в книгата ще откриете и полезна информация за различните видове подсладители, идеи, с които да замените глутена и животинските продукти и др.

Но да се върнем на палачинките. Защото бохо магьосницата на веган кухнята има и личен сантимент към тях.

„Нали знаете, обикновено има два типа хора – такива, които обичат солена закуска, и такива, които не могат да си представят различна от сладка. Е, срам ме е да си призная по колко френски палачинки изяждах в неделните утрини. Събуждах се от аромата им и ги взимах още парещи, току-що излезли от тигана в ръцете на мама, и ги намазвах с боровинково сладко. Беше най-любимото ми нещо! Сладкишите винаги са ми се получавали от първия път и без грешка. Може би това ме е карало да се чувствам още по-уверена в способностите си и да продължавам да творя в кухнята. Разбира се, и съветите на мама винаги са ми били от огромна помощ, така че тя има важна роля в развиването на тази моя страст. Благодаря ти, мамо! Когато учех в София, имах привилегията да живея в няколко квартири, всичките с достатъчно оборудвани кухни. Обожавах да пробвам някоя нова рецепта и да поканя гости, за да споделя с тях прясно изпечените бисквитки или кекс. Носех и на колегите от почасовата си работа в кутии редовно, за да ги почерпя. А да правя торти за празници, най-вече рождени дни или Нова година и да ги сервирам на гостите си, ми беше и все още ми е любимо и до ден днешен“, споделя Веганна. А ето и обещаната рецепта от нея.

ПАЛАЧИНКИ ТИРАМИСУ

30 минути

4-6 бр. палачинки

Без глутен

Без ядки

Съставки:

За палачинките

80 г овесено брашно

1 ч.л. бакпулвер

щипка сол

1 ч.л. инстантно кафе или къс шот еспресо

1 с.л. какао

250-400 мл соево мляко

1 с.л. ябълков оцет

1 с.л. кленов сироп

1 ч.л. ванилов екстракт

За маскарпонето

120 г кокосов йогурт

1 с.л. кокосово брашно

1 с.л. кленов сироп

1/2 ч.л. ванилов екстракт

Приготвяне

Разбъркайте всички сухи съставки за палачинките в дълбока купа и към тях добавете мокрите. Разбъркайте отново.

В началото добавете една чаша (250 мл) от млякото. След като овесеното брашно започне да набъбва (до 10-15 минути след разбъркването на съставките), може да се наложи да добавите още мляко. Преценете на момента какво количество да добавите според гъстотата. Консистенцията трябва да остане каквато е в самото начало, преди сгъстяването.

Изпечете палачинките в нагорещен и намазан с малко кокосово масло тиган от двете страни за около минута-две за всяка.

През това време разбъркайте всички съставки за маскарпонето в купа и приберете в хладилник да стегне, докато палачинките са готови.

Поставете в центъра на една палачинка 1-2 супени лъжици от маскарпонето, поръсете с какао и загърнете или завийте.

По желание накрая можете да топирате палачинките с разтопен черен шоколад и да декорирате с ягоди. Да ви е сладко!