0

„Скандар и крадецът на еднорози“ от А. Ф. Стедман (издателство „Егмонт”) поставя началото на блестяща фентъзи поредица за читатели на възраст над 10 години. Дебютният роман на Стедман радикално преосмисля ролята на еднорозите отвъд наложените представи и изгражда образа им като величествени, но и опасни създания. Потопете се в свят, в който те са истински и смъртоносни. 

В основата на сюжета е мечтата на Скандар Смит да стане ездач на еднорог, да се състезава с него и да стане герой. Един от малцината, избрани да излюпят и да се обвържат за цял живот със страховито създание. И точно когато желанието му е на път да се осъществи, нещата правят остър завой в много опасна посока. Мрачен и страховит враг открадва най-могъщия еднорог на Острова, заплаха дебне от тъмнината, а младият герой разкрива тайна, която би могла да унищожи света му.

Скандар живее в магичен свят, който не е толкова различен от нашия, а Стедман ни дава ясна представа за тази интригуваща вселена и напълно потапя читателя в нея по достъпен и разбираем начин. Тя променя завинаги представата за еднорозите като сладки и мили, претворявайки ги като опасни и непредвидими същества.

„Скандар и крадецът на еднорози“ спечели престижната награда за детска книга на Waterstones за 2022 г. Правата за него са продадени на 38 езика, а Sony Pictures готвят филмова адаптация. The Times Children's Book of the Week пише за авторката: Стедман има богато въображение, изграденият от нея свят е радост, бойните сцени са вълнуващи, а героите й очароват.“

Авторката израства в провинцията на Кент (Обединеното кралство), губейки се във фантастични светове и драскайки истории в тетрадките си. През 2019 г. завършва с отличие магистърска степен по творческо писане в Университета в Кеймбридж. Преди да се съсредоточи върху писането, работи в областта на правото, докато не осъзнава, че в него няма достатъчно магия.