0

З въника, порезниче, кърски чай, сечено биле, шуплек – тази билка има много наименования, но най-яркото от тях е Христова кръв. Това е цветът, който жълтият кантарион придобива, когато се накисне и престои.

Не е случайно, че големият Петър Дънов възвеличава тази билка. Тя лекува много неща - ишиас, дископатия, болки в ставите, ревматизъм и др. Вътрешно пък цери язва, гастрит, сърцебиене, дихателни и храносмилателни проблеми, прочиства и подсилва имунната ни защита. Ето как я ползват последователите на Учителя. Откъсвате цъфналия кантарион и слагате цветовете в голям буркан или бутилка почти догоре, като ги заливате със зехтин.

Отлежаване

Отгоре слагате марля или тензух, оставяте да престои 40 дни, докато придобие цвета, за който говорим. След това прецедете и насипете течността в тъмни шишета, които се затварят добре, за да не изфирясва. Маслото, получено по този начин, може да изкара така в хладилника и година. С него мажете повърхността на кожата при рани, навяхване, циреи, ползвайте за разтривки при ревматични болки, ишиас, лумбаго, болки в гърба, спортни травми, алергии по кожата, херпес, ухапвания и др. При нощно напикаване се разтрива с това масло основата на гръбначния стълб. При колики може също да се разтрие коремчето на бебето.

Събиране

Жълтият кантарион цъфти през цялото лято, като събирането му започва около Еньовден. Берете стръкчета, на които цветчетата още не са напълно разцъфнали. Добре е да се реже с остър нож или ножица, да не се къса.

Баба Ванга също препоръчва жълтия кантарион при порязване – кисне се поне 24 часа, след което с него се маже порязаното място и раната бързо се затваря. Ако се държи на хладно място, сместа може да се запази и да се ползва дълго време.

При нарушена обмяна на веществата баба Ванга съветва да си направите чай от жълт кантарион. Една супена лъжица от билката се слага в една чаша вода и сместа трябва да ври само 1-2 минути. Настойката се пие само сутрин на гладно по една чаена лъжичка.

Автор: Цвета Дилова