0

В сички знаят кой е Филип Марлоу и какви ги върши прочутият детектив. Криминалетата са най-подходящото четиво на плажа, така че избираме безапелационно Марлоу. Само че не е каквото си мислите. 

Този път заиграването е с малко градче с това име, където се разиграва перфектна детективска история. „Криминален клуб „Марлоу“ от Робърт Торогуд (издателство Benitorial) ни пренася в това уютно кътче на картата, където ще се забавляваме с решаването на ребуси. И за да затвърдим правилото, че нищо не е случайно, локацията в книгата на Торогуд е герой със също толкова важна роля, колкото са заподозрените и самите разследващи убийството. Затова, когато решава, че следващият му проект ще бъде мистерия в стила на Агата Кристи, писателят си задава и предизвикателния въпрос: Къде ще се развива действието? А отговорът се оказва точно под носа му.

Отначало Торогуд подхожда с известна доза резервираност към малкото английско градче Марлоу, където се мести със семейството си. Не вярва, че там може да открие нещо различно от междусъседски клюки и безкрайна скука. Но малко по малко се оказва привлечен от чара на провинциалната идилия. „Хората са изключително задружни. Помислих си колко прекрасно би било, ако взема тази сплотеност и я преобърна; ако внуша, че градът всъщност е пълен с лоши хора, способни на убийство.“ И така парченцата от пъзела започват да се нареждат.

Начело на криминален клуб „Марлоу“ е седемдесет и седем годишната Джудит Потс, която води щастлив и необезпокояван от мъжко присъствие живот. Когато не съставя кръстословици за „Таймс“, времето й обичайно е запълнено с пиене на хубаво уиски и изпълняване на любимия й леко ексцентричен ритуал – да плува гола в Темза (добре, че къщата й е на брега на реката). Но докато една вечер се наслаждава на хладката утеха, която водата й осигурява от нетърпимата лятна жега, Джудит чува вик, последван от изстрел. Тя е убедена, че в къщата на съседа й е станало убийство, ала полицията не е на същото мнение. Налага се Джудит да вземе нещата в свои ръце и сама да разследва случилото се. Е, може би не съвсем сама... Към нея се присъединяват чистосърдечната Сузи, която се грижи за кучета, докато собствениците им са извън града, и благоразумната Бекс, съпругата на местния викарий. Нищо не може да отклони това необичайно детективско трио от пътя към истината. Но дали ребусът, който се опитват да подредят, няма да се окаже невъзможен за разрешаване, а добрите им намерения – магнит за още неприятности?

Неповторимото съчетание от загадка, хумор и мистерия, допълнено от автентичната атмосфера на провинциална Англия, превръща „Криминален клуб „Марлоу“ в находчив и изненадващ детективски криминален роман, който ще ви накара да прелиствате страниците с любопитство и да се смеете с глас. Този феноменален старт на уютната криминална поредица на Робърт Торогуд вече е адаптиран за малкия екран – сериалът „Криминален клуб „Марлоу“ с участието на Саманта Бонд, Кара Хорган и Джо Мартин в главните роли може да гледате в PBS Masterpiece и UKTV Play.