0

Н а 57, днес тя е една позабравена Българска Пепеляшка. Като онези, които ви представихме в два порции от „Златно време“. Но днешната ни приказна героиня беше и си остана в спомените на по-зрялото поколение като едно от „златните момичета”. Лилия Игнатова за кратко време бе маркиза Жиларди.

Годината, в която пробва стъклената пантофка за пръв път, е 1990. По това време тя е в щастлива връзка с актьора Ивайло Христов. Срещат се в хотел „Слънчев ден” в Албена, на който той е арендатор. Пиеро Жиларди се представя за италиански аристократ с фамилен замък в Лугано. Прадедите му били архитекти, възстановили Москва след Наполеоновите войни.

Маркиз Жиларди се появява в България в зората на демокрацията покрай първата крупна чужда инвеститорка – розовата Масако Оя, меценатка на балетното изкуство. Заедно със Столична община в лицето на генералския син Каракачанов и нейната фондация основават дружество „Софийски голф и кънтри клуб” в бившата резиденция на Тато в Банкя. Изпълнителен директор на фондацията и личен асистент на възрастната дама е въпросният маркиз. Участват още някои частници като основателя на Първа частна банка Валентин Моллов. Адвокат на мероприятието пък е синът на дългогодишен дипломат от кариерата и представител на България в ООН Любомир Попов.

След дълго и упорито ухажване през 1993 г. Лили Игнатова става маркиза Жиларди. Помпозната сватба става в резиденцията на мадам Оя в Банкя. По-късно двойката се настанява в бившия дом на Жени Живкова в бутиковата сграда на ул. „Сан Стефано” срещу Докторската градина. Няколко месеца след това маркиз Жиларди е арестуван за крупни измами, свързани с голф клуба в Банкя. След 18 дни е освободен, но на 4 март умира след два последователни инфаркта. Оказва се, че замъкът е на неговите 4 сестри – стари моми, а Пиеро няма и стотинка. Покрай случая се разнасят слухове за прокобата на голф клуба, където по замисъл трябвало да се лекуват болни деца. В разстояние на една година умират всички участници – Масако Оя от инсулт, адвокат Попов – от рак. Това е лошият край на приказката.