0

2003 г. остава знаменателна с поредица от убийства на знакови фигури в престъпния свят, известни на полицията с автокражби и наркотици.

Кървавата сеч следва нишката на свързани помежду им хора, някои от които са приятели, а други имат общ бизнес и общи интереси в дадени моменти, но работят и за себе си.

В началото на „кариерата“ си те са неизвестни, скрити в сенките и само в определени кръгове се знае тяхната самоличност. Тогава техните престъпни действия са преуспяващи.

Прави впечатление, че след 2000 г. колкото повече се осветяват имената им в общественото пространство, толкова по-чести стават разстрелите. Тогава упорито се заговаря, че има целенасочено насъскване на групировките една срещу друга, дори че съществуват т.нар. „чистачи“ на фигури в подземния свят.

Връзки

След разстрела на 9 март 2001 г. на лидера в СИК Поли Пантев на остров Аруба и ликвидирането на неговия наследник Евгени Стефанов-Женята на 5 ноември 2003 г. в София, следва убийството на близкия приятел на Женята Николай Зарев – Данкина. И това става само след една седмица – на 13 ноември 2003 г. Месец по-късно пък пада мъртъв бившият гард на Женята – Колята.

Престъплението

29-годишният Николай Зарев – Данкина е знаел, че живее опасен живот, и е обичал жена си и порасналото си момче. Не успява да бъде с тях дълги години.

На 13 ноември 2003 г. малко след 20 ч. той се прибира вкъщи в бл. 122 в столичния жк „Надежда“. Паркира на платен паркинг и тръгва към вход Б. Във входа го чакат трима. Те се познават. Избухва скандал и започва борба между тях. Зарев успява да се отскубне и побягва между блоковете. „Помощ, убиват ме“, крещи той. Виковете се чуват дори в някои апартаменти, но секунди по-късно младият мъж е застигнат от нападателите си, които го застрелват в гръб пред съседния бл. 123. Никой не излиза навън освен жената на Зарев, която го намира паднал по очи. Куршумите са го улучили в гърба и главата.

Сигналът за стрелба е получен около 20,25 ч. в дежурната част на Второ районно полицейско управление. На мястото са намерени 24 9-милиметрови гилзи.

Николай Зарев е убит в гръб.

 Николай Зарев е убит в гръб.
Архив

Находка

На следващата сутрин до моста на Бакърена фабрика е открит изхвърлен автомат с неустановена марка, съобщава МВР. От СДВР уточняват, че Николай Зарев е криминално проявен с множество регистрации за магистрални грабежи, наркотици и кражби на коли.

Авери

Преди да работи за Женята, Данкина е известен на полицията като много близък с Ганчо Въчков – Ганеца. Името на Въчков нашумява в началото на 1999 г., когато групата му прави серия от обири на луксозни коли. Полицията в цялата страна започва да го търси, дори се показват негови снимки по медиите. Играта на котка и мишка свършва на 6 юни 1999 г., когато Ганеца е разпознат да играе футбол посред бял ден в двора на Френската гимназия в София. Полицията започва неговото преследване, в което са включени и баретите. Въчков стреля по полицаите и прекосявайки града, се скрива в кооперация на ул. „Мърфи“, която е пресечка на ул. „Оборище“. Там той е приклещен и се самоубива.

Данкина за кратко е арестуван при акция на НСБОП. За него оперативните служби знаят, че е част от най-силната група за връщане на крадени коли за откуп, но се занимава и с наркотици. Въпреки че е един от бандата, той работи и самостоятелно. Няколко пъти оцелява при опити да бъде убит с взрив.

Присъда

Ганеца и Данкина са обвинени за въоръжен грабеж на „Ровър 420“, придружен с опит за убийство на 18 октомври 1998 г. в Студентски град. Зарев получава 15 г. затвор от Софийския градски съд. Апелативните магистрати потвърждават присъдата, но го пускат на свобода срещу парична гаранция от 3000 лв., докато трае обжалването пред Върховния касационен съд. Убийството му през 2003 г. Става, преди ВКС да се произнесе.

В играта със закона Данкина е задържан няколко пъти по най-различни обвинения, но след престои в ареста излиза на свобода.

Памет

След убийството му неговата жена поставя паметна плоча на лобното място, където в продължение на година пали свещички и поставя цветя. Съседи от бл. 123 обаче се противопоставят и пускат няколко жалби в общината, след което плочата е премахната.

Разследване

Убийството на Николай Зарев – Данкина остава неразкрито, въпреки че разследващите имат подозрения и търсят доказателства за вина на бандата на Йоско Костинбродския, но такива не са открити.

Полицията се опитва да спре въоръжените грабежи на луксозни коли и джипове, в което Ганеца и Данкина са богове и трафика на синтетични наркотици към Близкия изток, за което Женята е „спец“, но неизвестни килъри разрешават проблемите не по законен път, а с дъжд от куршуми.