0

В бурните години на мутренски разстрели един собственик на ресторант е убит погрешка.

Случайно под дъжд от куршуми се оказва Николай Велков Иванов, в чието заведение „Пчела“ в София вечеря футболният гуру на боса на ВИС Георги Илиев - Николай Цветин. Той се смята за дясната ръка на Илиев и човека, който е най-наясно с футболните му дела.

Няколко часа по-късно в същата нощ има взрив в София, а на следващата сутрин ново убийство.

Разстрел

7 октомври 2003 г., малко преди 23 часа. Цветин вечеря в ресторант „Пчела“ на ул. „Джеймс Баучър” в столичния кв. “Лозенец”, а край него е охраната му. Собственикът на заведението Николай Иванов е в служебната си стаичка. Отвън до прозореца на ресторанта застава килър и открива автоматична стрелба в посока мястото, където седи Цветин. Криминалистите по-късно ще установят, че са изстреляни 30 патрона от автомат „Калашников“, който е открит при претърсване на околността. Според събраните от полицията данни Николай Цветин е седял на масата точно под надписа на заведението. Иванов чул изстрелите и излязъл от служебната си стая, където го настигнали куршумите. Според разследващите охраната на Цветин е видяла убиеца, открила огън и тогава килърът започнал да бяга и да стреля безразборно. Това предотвратява убийството на още хора. По време на инцидента в ресторанта е имало около 15 души, няма други пострадали.

Собственикът на ресторанта е тежко ранен в главата, откаран е във Военна болница, където умира. При стрелбата е ранен и гардът на Цветин Енчо Янакиев. Той е настанен в „Пирогов“ без опасност за живота.

Разследване

Полицията започва да работи по няколко версии за покушението. Според основната стрелбата е била насочена срещу Николай Цветин, дясната ръка на Георги Илиев във футболните му дела. Според друга версия не е изключено стрелбата да е ответен удар на нападение срещу човек, свързан с търговията с крадени коли. Четири дни по-рано той е прострелян с 4 куршума в гърдите пред дома си в столичния кв. „Иван Вазов“. Със същия бизнес се занимавал и близък на Цветин.

Взрив

Няколко часа след стрелбата в ресторанта избухва взривно устройство пред магазин за авточасти на столичните улици „Симеон“ и „Софроний Врачански“. Няма пострадали. Магазинът е собственост на чужденец. Самоделната бомба е била поставена в метална кутия до улука на магазина и е задействана с фитил. Счупени са прозорците на съседните кооперации.

Покушение

Още преди да започне повторният оглед в ресторант „Пчела“, сутринта на следващия ден двама мотористи прострелват бизнесмена Николай Тодоров пред сина му. Тодоров пътува по Околовръстното шосе на София в посока „Младост“ с черен „Мерцедес“, когато между разклона за Драгалевци и бул. "България" е застигнат от двама маскирани мъже на мотор без регистрационни номера. Куршумът, изстрелян вероятно от пистолет „Макаров“, пронизва в тила мъжа и нанася големи поражения на мозъка му. Според полицията 13-годишният син на Тодоров е отвърнал с изстрел по нападателите със законния 9-милиметров пистолет „Браунинг“ на баща си. „Детето здравословно е добре, но е в шок. Можете да си представите какво е видяло“, коментира директорът на СДВР ген. Румен Стоянов.

Според разследващите куршумът, изстрелян от момчето, е пробил задното стъкло на колата, но не е уцелил никого.

Николай Тодоров не е случаен човек. Той има фирми за финансови услуги, консултации и сделки и е наемател на последния етаж на ЦУМ. Не е криминално проявен. Участвал и в Националния синдикат „Справедливост“, свързан с Иво Карамански.

Властта

В МВР се провежда спешно съвещание с участието на главния секретар ген. Бойко Борисов и главния прокурор Никола Филчев. След него Филчев кратко коментира: „Взимаме строги мерки срещу престъпността“. А на въпрос какво са решили, ген. Борисов заявява: „Да поработим малко“.

Депутати от различни партии нападат МВР, че не може да овладее престъпността и че не е нормално да има престрелки заради някакви процеси в подземния свят. Според политиците в страната има гангстерска война между престъпни групировки, които воюват помежду си.

МВР започва операция „Булдог“. Над 200 души са арестувани, проверени са сборища на криминално проявени и рискови места. Поръчковите престъпления обаче не са разкрити.

Тъга

Георги Илиев беше един истински приятел и ми липсва. Липсва и на всички, които бяха близко до него. Това заявява Николай Цветин в интервю 2 години след убийството на боса на „ВАИ холдинг“ през 2005 г. По това време той все още е член на Изпълкома към БФС, но без да има нищо общо с „Локомотив“ Пловдив. Цветин обяснява, че след смъртта на Георги Илиев логично са настъпили тежки времена. Бюджетът на футболния отбор е бил редуциран в пъти.

„Той винаги вземаше решенията сам. Независимо дали е за футбол или нещо друго. Разбира се, след като изслушваше всички възможни страни и добре запознатите с материята“, обяснява Цветин.