0

В поредицата от разстрели по време на прехода жертва пада и човек, сочен за наследник на Константин Димитров – Косьо Самоковеца.

Никой никога няма да отрече или признае колко души наследиха убития на 6 декември 2003 г. в Амстердам наркобос. Според някои Никола Иванов-Бобъра е бил столичен дилър на средно ниво, но според други е имал собствена наркомрежа в София и е бил свързан със сръбската мафия. 

В условията на преразпределящ се наркопазар Бобъра е разстрелян показно, а такива екзекуции не се прилагат на случайни хора. 

Престъплението 

7 октомври 2006 г., събота, около 23,40 часа. Никола Иванов и двамата му бодигардове Николай Апостолов и Тони Димитров гледат евроквалификацията по футбол България-Холандия в заведението „Амейзинг“ на ул. „Славовица“ до 73-то училище в столичния кв. „Гоце Делчев“. Тримата мъже, барманът и една сервитьорка са сами в помещението. Минути след като Мартин Петров вкарва гола за България в заведението влизат двама маскирани и откриват кръстосан огън с пистолети със заглушители.

Архив

9 куршума попадат в главата и гърдите на Иванов, 3 улучват Апостолов – единият засяга белия му дроб, а друг засяда в лакътната става. Димитров също е ранен, но в стабилно състояние, без опасност за живота – прострелян е в гърба и в крака.

Бобъра умира на място, а другите двама са откарани във ВМА, като Апостолов е с опасност за живота. Лекарите спасяват ранените.     
И тримата са криминално проявени. Според оперативни данни на полицията Бобъра се е занимавал не само с наркотици, но и с кражби на коли, а другите двама с участия в грабежи и палежи. 

Коментари

„Съдбата на такъв тип хора не може да бъде по-различна. Когато участваш в престъпни схеми, когато отказваш да сътрудничиш на полицейските органи, ти се самопоставяш извън закона“, коментира убийството министърът на вътрешните работи по това време Румен Петков. 

В същото време Борислав Българинов, депутат от Коалиция Български народен съюз и зам.-председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, заяви: „Поредното показно убийство в София е резултат от слабата организация на работа в МВР“. 

Разследването 

Според разследващите Никола Иванов е държал пазара на екстази и марихуана в големите столични заведения в кварталите „Гоце Делчев“, „Красно село“ и „Борово“. Имал връзка с друг криминално проявен, известен с прякора Пешо Щангата, но бил солов играч. 

Със сигурност Бобъра е бил пречка за хора, които искат да му отнемат бизнеса. Убийството му става след два неуспешни атентата срещу него. През 2004 г. пред жилището му на ул. „Костенски водопад“ в столицата избухва взривно устройство. На този адрес Бобъра живее с брат си Виктор Иванов, с прякор Грудката. От адския взрив е разрушен асансьорът, избита е външната стена на апартамента на Бобъра, а на съседите им липсват външните стени. Жертви по чудо няма. 

През 2005 г. посред бял ден в кв. „Гоце Делчев“ е взривен джипът на Бобъра. Взривът избухва върху мотор, паркиран до джипа. Около него се намират бодигардовете на Иванов, при атентата са ранени шестима души, сред които и случайно преминаващи хора оттам. 

Връзката 

През последните две години в България това е осмото убийство, свързано с наркопазара, пише сръбският вестник „Глас явности“. Той съобщава за убийството на Никола Иванов в материал под заглавие „Убит е български наркобос, свързан със сръбската мафия“. Българските наркобосове имат тесни връзки с наркотрафикантите от Сърбия.

Експерти смятат, че един от главните канали за транспортирането на наркотици в Сърбия минава през България и нейния подземен свят, съобщава изданието. Сръбският вестник пише още, че Бобъра е бил смятан за наследник на българския наркобос Константин Димитров-Самоковеца, убит в Амстердам. Занимавал се с разпространение на наркотици в елитни български кафенета, както и с кражба на коли. Смятан е за най-големия противник на колегата си в наркотърговията Марин Станков-Рашо. 

Предположения

Според полицейски източници у нас Бобъра бил солов играч, но продавал наркотици с благоволението на Антон Милтенов-Клюна, на когото плащал „данък спокойствие“. Клюна е сочен като главния наследник на Самоковеца. Според най-популярната версия след убийството на Бобъра смъртта му е била поръчана именно от Клюна, защото, докато Милтенов бил в ареста, Иванов изградил собствена наркомрежа. Дилърите му пък влезли в пряка конкуренция с Мартин Станков–Рашо. 

Разследващите така и не успяват да установят нито кой стои зад бомбените атентати срещу Бобъра, нито зад разстрела му. Всички версии остават недоказани.
Грудката за кратко се опитва да овладее наркоорганизацията, завещана от по-големия му брат. Според оперативна информация до убийството на Бобъра той е бил негов пръв заместник. В крайна сметка мястото на Иванов е заето от други играчи на наркопазара.