0

Ф утболният отбор Локомотив Пловдив е може би най-големият карък по отношение на президенти в историята си – трима са убити преди години и екзекуциите им остават неразкрити.

Не се знае дали е карма или стечение на обстоятелствата по време на бурния преход, но третото убийство – на Александър Тасев-Остап, е белязано с въпросителните защо е ликвидиран човек с чист бизнес. Самият той не се е чувствал застрашен въпреки значителната бизнес империя, която притежава по това време.

Престъплението

14 май 2007 г. около 10,30 ч. в столичния квартал "Бояна". 45-годишният Тасев излиза от дома си, купува вестник и тръгва с лекия си автомобил „Мерцедес“ S-класа с регистрационен номер СА 6969 по ул. „Севастократор Калоян“. Заглежда се във вестника и спира да прочете нещо. В този момент край лизинговата кола преминава друг автомобил или мотор. От близко разстояние Тасев е прострелян с 2 куршума в главата. Умира на място. Няма свидетели.

Случайно преминаващ мъж вижда килнатото тяло на шофьорската седалка и дупките по стъклото и в 11,06 ч. подава сигнал в полицията. Изненадата е тотална – убит е не човек от подземния свят, а представител на чистия бизнес, който не е свързан със сенчестите групировки.и череши

Бизнесът

Тасев е роден в Кюстендил. Според местни медии той е единственото дете на Живка и Александър Тасеви. Майката работела в местния трикотажен завод „Марек“, бащата също се трудел там, по-късно заминава за бившия Съветски съюз, след аварията в Чернобил заболява и умира. Тасев завършва математика в СУ „Св. Климент Охридски“ и сравнително бързо развива голям и разнообразен бизнес, не са му чужди и политическите прояви. В Кюстендил притежава бензиностанция и газстанция, търговски комплекс и ресторант на околовръстния път на града. Негова е и първата метанстанция в страната, за чието откриване лично отива енергийният министър. Освен това Тасев има и обувен завод и винзавод в града.

Според търговския регистър притежава десетки фирми – за метан, за петролни продукти, за търговия с череши, за мебели и фурнир, за газоснабдяване и др.

Тасев се превръща в най-големия изкупвач и износител на череши в страната. Реколтата в кюстендилските села се предава само на неговата фирма, а продукцията се пласира в Гърция и Италия. Бизнесменът е сочен за един от най-богатите предприемачи в Югозападна България.

От първия си брак Тасев има дъщеря, а от втория с „Кюстендилска пролет 1995“ Таня Раденкова – момче и момиче. 

Футбол

Тасев става президент на ФК Локомотив Пловдив през април 2006 г. - 8 месеца след убийството на предишния шеф на клуба Георги Илиев. Заварва отбор, който не е получавал заплати, тъй като няма президент и спонсор, и играчите са на път да се разбягат. Точно в най-тежкия момент на „Лаута“ се появява Александър Тасев и успява да тушира напрежението. Намира спонсор световен гигант, привлича играчи от чужбина, задържа българските таланти в отбора. Черно-бялата футболна общност си отдъхва, трибуните се пълнят до краен предел, Локомотив Пловдив достига до полуфинал за Купата на България.

Хубавото време обаче продължава само 13 месеца – до фаталния 14 май 2007 г.

Версии

Водещи версии за убийството на Тасев са конфликти, свързани с бизнеса му, казват тогава разследващи. Проверява се връзката на този разстрел с убийството на кмета на Елин Пелин Янко Янков заради общи проекти. Неотдавна Тасев е спечелил търг за газифициране на Елин Пелин. Министърът на вътрешните работи Румен Петков също потвърждава версията за Елин-Пелинска връзка в убийството. Той обаче припомня, че Тасев е разследван от службите за контрабанда на горива през 90-те години, като разработката е спряна през 2001 г. Министърът казва, че МВР няма данни убитият да е замесен с наркотици.

Разследващите търсят сблъсък на интереси в газовия бизнес и търговията с горива и смятат, че основен опонент на Тасев е бос от СИК, като повод за конфликта им е борба за овладяване на максимален брой хапки от започналото раздаване на лицензи за битово газоснабдяване - зараждащият се по това време бизнес е с потенциал за десетки милиони левове.

Не остава без внимание и версията за политически подбуди за престъплението. „Разбирам от тържеството, наречено избори“, обича да казва приживе Александър Тасев. Говори се, че той успява да вкара в Общинския съвет на Кюстендил поне по един свой представител във всяка група. Няколко депутати също стават законотворци с благословията му.

На парламентарните избори през 1997 г. Тасев е водач на листата на Българския бизнес блок в Кюстендил, но не успява да влезе в Народното събрание.

Делото за убийството му е спряно на 21 януари 2010 г., след като близо 3 г. разследващите търсят килъра и поръчителя на екзекуцията. Човекът, който е поръчал отстраняването му заради конкуренция или отмъщение, остава неразкрит. Килърите – също.

Кървава поредица

Александър Тасев е третият президент на ФК Локомотив Пловдив, който е убит.

Първият е Николай Попов-Мартеничката, който е начело на клуба през 1994-1995 г. На 1 март 2005 г. Попов е застрелян пред блока му в жк „Овча купел“ в София.

Другият е президентът на „ВАИ Холдинг“ Георги Илиев, който е застрелян на 25 август 2005 г. в заведението му „Буда бар“ в Слънчев бряг след победата на Локомотив Пловдив над Белград в евротурнирите.