0

О тмъщение заради участие в банда за отвличане или разчистване на други сметки са причината за разстрела на един от нейните членове – Дончо Славов, остава неясно вече 15 години.

Неразкритата екзекуция е едно от десетките „студени досиета“. Особеното в случая е, че е убит осъден за похищение, дори и това да не е била конкретната причина за посегателството срещу него. Дончо Славов е един от т.нар. Банда на Тимур, която на 7 януари 2006 г. отвлича пред дома му 25-годишния Иван Иванов – син на бизнесмена от Добрич Йордан Иванов – Поничката. 

Престъплението

16 юни 2009 г. Рано сутринта съпругата на Славов излиза да разходи няколкомесечното им бебе, докато все още е хлад. Когато се прибира, намира мъжа си убит. Сигналът в полицията е подаден от нея в 8,40 ч. Славов е с прострелни рани в главата в таванския им апартамент в бл. 18 в жк „Добротица“ в Добрич. Той е застрелян с 2 куршума, докато лежи в леглото.

Работи се по всички възможни версии за убийството на 34-годишния Дончо Славов, казва окръжният прокурор Милчо Каменски. Образувано е досъдебно производство.

Версиите за престъплението са, че устата на Славов е затворена завинаги, тъй като е смятал да преговаря с обвинението и да издаде други замесени в отвличането. Майка му Марийка и втората му жена Яница са подведени под отговорност заради лъжесвидетелстване. Двете жени съзнателно излъгали, че на 7 януари 2006 г. - деня на отвличането на Иван Иванов, Дончо Славов и Тимур Куртсеид са били в дома на Марийка. Така тя искала да им осигури алиби.

Присъда

На 23 февруари 2009 г. соченият за тартор на престъпната група – 34-годишният Тимур Куртсеид, е осъден от Окръжния съд в Добрич на 6 г. и 11 месеца затвор. Дончо Славов получава 6 г. и 5 месеца, а 38-годишният Петър Петров – 4 г. и 6 месеца зад решетките. Славов е с наложена мярка за неотклонение „подписка“. Тримата са признати за виновни, че са поискали от бизнесмена Йордан Иванов 550 000 евро, заплашвайки, че синът му Иван ще бъде убит. След отвличането на младия мъж той е държан в къщи в добричките села Сливница и Божурово, а на 21 януари 2006 г. Тимур го отвежда и по негови думи го предава на непознати хора.

Кладенец

Издирването на Иван Иванов продължава 5 г. до 8 юли 2010 г., когато  полицаи намират човешки череп и кости в изоставен кладенец между генералтошевските села Сираково и Великово. През януари 2011 г. от ОДМВР в Добрич съобщават, че ДНК анализ, направен в Националния институт по криминалистика и криминология, категорично доказва, че намерените останки са на Иван Иванов. С прокурорско постановление те са предадени на близките на момчето.

Делото за издирване на безследно изчезнал е прекратено и е образувано ново - за установяване на извършителя на убийството на Иванов. Според  разследването има заподозрян за убийството му, но той е в неизвестност.

Установено е, че младият мъж е отвлечен на имения си ден на 7 януари 2006 г., докато излиза от колата си и се готви да влезе в дома си. С него е и приятелката му Петя. От паркиран наблизо автомобил изскачат няколко маскирани мъже, нахлузват на главата на Иван торба, вкарват го в колата и изчезват. На улицата остават само очилата му.

Бизнес

По това време неговият баща Йордан Иванов е един от крупните бизнесмени в Добрич и притежава месопреработвателни фабрики и борси в града. Той е известен и като Йордан Поничката заради търговията му с понички, с която е започнал бизнес възхода си преди години. Занимава се и със сериозна строителна дейност по Северното Черноморие. Като мотиви за отвличането на сина му са спрягани няколко версии - от месарския бизнес на бащата до намесата на сина в чужди бизнес интереси.

След похищението на сина бащата получава SMS с искане за 550 000 евро откуп. Подготвя парите, но до предаването им не се стига. Разследването установява, че похищението е извършено от т.нар. Банда на Тимур. През 2007 г. са заловени и изправени пред съда Тимур Куртсеид, Дончо Славов и Петър Петров. Те са обвинени в участие в организирана престъпна група, отвлякла Иван Иванов. Делото се гледа при закрити врати, тъй като при разследването са използвани двама свидетели с тайна самоличност и специални разузнавателни средства.

На 25 август 2009 г. присъдите на Тимур Куртсеид и Петър Петров влизат в сила. Те са за отвличането на младия мъж, но не и за убийството му.

Обвинение

За ликвидирането на Иван Иванов прокуратурата повдига задочно обвинение на Христо Христов, който е в неизвестност и досъдебното производство е спряно. От назначената по делото съдебномедицинска експертиза е установено, че смъртта на Иванов е настъпила вследствие на черепно-мозъчна травма. Похищението е старателно планирано. То е предшествано от подготовката на къща в с. Божурово, в която младият мъж е отведен. По-късно ДНК експертиза доказва, че именно в този дом е бил държан заложникът.