0

Ш офьорът на Фатик отнесе в гроба тайните на шефа си, както и остана неясно дали наистина той се самоуби, или му е помогнато да напусне този свят.Румен Желязков-Жабока е бил доказано верен човек на Филип Найденов, говори се, че дори шефът му дал малки дялове в някои от фирмите си, както и че шофьорът не могъл да превъзмогне смъртта на боса.

Филип Найденов - Фатик

 Филип Найденов - Фатик
Архив

Две години след показния разстрел на сочения за един от лидерите в контрабандата Фатик на кръстовище в София през 2003 г. почти мумифицираното тяло на шофьора му е открито в къща в брезнишкото село Душинци.

Изненада

На 15 април 2005 г. мъж от столичния квартал „Люлин“ отива да нагледа вилата си след зимния сезон и ужасен открива тялото на своя приятел Румен Желязков. Изумителното е, че Жабока не е имал ключ за къщата, нито пък собственикът й е знаел, че той възнамерява да отиде в нея.

42-годишният Желязков е открит почти мумифициран с огнестрелна рана в слепоочието. До тялото има вестник от 19 януари 2005 г. и затова криминалистите смятат, че смъртта му е настъпила през януари, като именно зимните студове са съхранили тялото.

Писмо

Край Желязков е открито предсмъртно писмо, в което той се сбогува с близките си. „Прострелян е в дясното слепоочие, 12-13 гилзи има в помещението. Има и 12 пробойни в стаята по прозорците, но отвътре навън“, казва тогава полк. Тодор Илиев, директор на РДВР - Перник. „Няма данни, че някой го е убил“, заявява полк. Георги Стоянов, началник служба „Полиция“ в РДВР - Перник. Хаотичната стрелба в стаята според полицаите е от Жабока – той стрелял по наредени стъклени бутилки, преди да се самоубие.

В предсмъртното си писмо Желязков не посочва мотивите за самоубийството.

Раздяла

Твърди се, че според жената, с която Жабока е живял през последните 15 години, малко преди да изчезне са имали конфликт. Тя го търсила чрез приятели и не е подала сигнал в полицията за изчезването му.

“Имали са семейни проблеми, но тя не се съмнявала, че може да бъде убит или нещо да му се случи, смятала е, че ще се върне“, казва тогава следовател в Окръжната следствена служба в Перник. „Това, че е шофьор на Фатик, ние го разбрахме почти накрая на огледа и затова се работи и по други версии, не само по самоубийство“, обясняват разследващи.

Кръстопът

Не е ясно дали те откриват доказателства Желязков да е бил лабилен психически, но според някои източници след смъртта на своя началник Жабока изпада в тежка депресия, от която не успява да се възстанови. Дори се говори, че е бил поканен да работи за боса от СИК Стоил Славов, но отказва. На 19 януари 2004 г. Славов е взривен в асансьор в сграда на групировката в столицата с трима от охранителите си.

Жабока е бивш борец и бивш служител на МВР. След излизане от системата работи за фамилията на Фатик, на която е бил безкрайно предан според запознати.

Обвинения

След убийството на Филип Найденов негови приближени обвиняват Жабока, че не е реагирал и че е виновен за смъртта на началника си. Фатик е застрелян на 19 август 2003 г. около 11,20 ч. на кръстовището на булевардите „България“ и „Гоце Делчев“ в София. Босът и шофьорът се познават още от времето, когато начело на империята е бащата на Фатик – Исмет Рашид Тюркмен Шабан. Подозира се, че Жабока е подавал на фамилията информация за разработки на МВР и по-късно отишъл на работа при тях.

На фаталната дата той спира мерцедеса на кръстовището с включен мигач за завой. В този момент задните врати на стоящата зад него кола „Фолксваген голф“ се отварят и оттам изскачат двама души с маски. Те откриват автоматичен огън от двете страни към задната седалка, където е Фатик.

Жабока управлявал мерцедеса, в който е пътувал Фатик

 Жабока управлявал мерцедеса, в който е пътувал Фатик
Архив

Шофьорът е уцелен на 4 места, но успява да запази самообладание и натиска газта. Той откарва шефа си до Военна болница, където вкарват и него на носилка. Лекарите само констатират смъртта на Филип Найденов.

В показанията си Жабока твърди, че не е видял стрелците. Има непотвърден слух, че пред близки по-късно той доверява, че е разпознал шофьора на фолксвагена. Това обаче той не е казал пред разследващите.
Шофьорът бодигард на Фатик е основен свидетел в разследването на убийството му. Година и 5 месеца той живее с чувството за вина, че не е успял да попречи на убийците на шефа си и вероятно с тайната кой е управлявал колата на килърите.

Жабока има дете от приятелката си. След смъртта на Фатик той често изчезва, без да каже къде отива, и се връща след няколко дни и дори месеци. Приятелката му свиква с това и не го търси сериозно. Затова и не подава сигнал в полицията през зимата на 2005 г.

Александра Тюркмен: Той все още е тати

Дъщерята на Фатик - Александра Тюркмен, живее между Ню Йорк и София. Тя е дизайнер на дрехи. „В моите очи той все още е тати. Той е най-добрият баща. Той не беше от бащите, с които учите азбуката или те разхожда в парка. Такова нещо не е имало“, казва през октомври 2022 г. Александра Тюркмен пред NOVA.

Александра Тюркмен

 Александра Тюркмен
Стопкадър NOVA

Тя помни всичко от деня на убийството му. „Навън валеше. Аз изпаднах в една много тежка истерия, даваха ми валериан. Спомням си как се прибрах вкъщи, имаше вестници с първа страница: „Най-малко 30 куршума в тялото на Фатик“, споделя Александра.

11-годишното тогава дете било предупредено да не казва на по-малката си сестричка, която в продължение на седмица питала: „Къде е тати?“.

Фатик с двете си дъщери

 Фатик с двете си дъщери
Стопкадър NOVA