0

В смутните времена в началото на така наречения преход жертва на неясни далавери и отношения става и един бивш волейболен национал.

Това е Красимир Димитров, известен като Къро Дебелия. 42-годишният мъж е застрелян около 20 часа на 21 ноември 2006 г. пред ресторант „Вини“ на столичния булевард „Цар Борис Трети“.

Мъжът спира джипа си пред заведението и влиза със свой приятел, когато телефонът му звъни и той се връща навън, за да проведе на спокойствие разговора. Докато говори, по него е открита стрелба с пистолет със заглушител и затова никой от ресторанта не е чул нищо. Пет от куршумите улучват в тила и в гърба Димитров. Свидетели на убийството няма.

Недоумение

Малко след престъплението мястото гъмжи от полиция. Там пристига и баскетболният треньор Тити Папазов, който казва, че от години познава убития и не може да повярва в сполетялата го смърт. „Аз не мога да си представя, че този човек може да го убие някой. Той наистина е огромен, но колкото беше голям, толкова душата му беше широка, затова ви казвам - още не мога да асимилирам, че това е истина, и пак ви казвам – за мен този човек не кореспондира с убийство“, заявява Папазов.

МВР обявява, че не става дума за мафиотско убийство, а за криминално престъпление. Полицията няма данни жертвата да е свързана с престъпни групировки, а през последните години Къро дори не попадал в полезрението на МВР.

Втори оглед на светло на следващия ден. 

 Втори оглед на светло на следващия ден. 
БГНЕС/Булфото/АРХИВ

По това време вътрешният министър Румен Петков е в Либия. Поредното показно убийство става дни преди Европарламентът да приеме доклада за състоянието на държавата ни, в който основният акцент е справянето с престъпността.

Главният прокурор Борис Велчев, цитиран от БНТ, казва: "Има убийства, които, така да се каже, са или битови, или са свързани с различни ангажименти на хората към други лица, към които имат неизпълнени задължения финансови – случват се такива неща, за съжаление, във всяка една държава. Не е типичното убийство, което свързваме с дейността на организираните престъпни групи".

Кариера

Красимир Димитров е бивш волейболист от "Левски", бивш шеф на волейболен клуб "Славия" и бивш собственик на хотел "Славия".

Според МВР не е в контингента на организираната престъпност, но е засичан в разработки, свързани с контрабандата, обаче не като основно действащо лице. Веднага след убийството полицейски източници опровергават тиражираната информация, че Къро Дебелия е свързан с ВИС-2 и с Иван Тодоров-Доктора. Недоказани са твърденията, че е имал участие в контрабанден канал за цигари. Според сръбски медии обаче той е бил дясната ръка на Иван Тодоров-Доктора и е контролирал черния пазар на цигари в София.

Други слухове го свързват с изчезналия Методи Методиев – Мето Илиянски, Христофорос Аманатидис – Таки, Антон Милтенов – Клюна, боса на ВИС Георги Илиев. Няма кой да потвърди или отрече официално такива връзки.

Първоначалният оглед на мястото на убийството. 

 Първоначалният оглед на мястото на убийството. 
БГНЕС/Булфото/АРХИВ

Димитров е имал три фирми с предмет на дейност търговия. Притежавал дялове в две кaзина в курорта Слънчев бряг, но ги продал. Имал афинитет към хaзарта.

Познатите му казват, че бил щедър човек, непретенциозен, който въпреки че бил богат, не ходел с охрана.

Версии

Според една от версиите Красимир Димитров е убит заради 2 милиона лева дългове от черното тoто, но тя остава недоказана. Разследващите не изключват Къро Дебелия да е ликвидиран заради невърнат дълг към чужди бизнес партньори. Смята се, че е задлъжнял с големи суми и на хора от криминалния контингент в България, които организират залагания на черно, което също е недоказано.

Втори оглед на светло на следващия ден. 

 Втори оглед на светло на следващия ден. 
БГНЕС/Булфото/АРХИВ

Убийството на Димитров остава неразкрито. Със сигурност той е бил поръчан и застрелян от професионалист, който е знаел неговия маршрут и че се движи без охрана. Предположенията за невърнати големи дългове или отстраняване от нелегалния бизнес с цигари са недоказани.

Грешка

Още едно име от ерата на силовите групировки е свързано с Красимир Димитров и отново без доказателства. Става въпрос за един от босовете на СИК – Поли Пантев. Според слухове през лятото на 1994 г. той е натоварен със задачата да отвлече спортиста заради контрабандни цигари. Нападението трябвало да стане пред дома на Димитров в столичния кв. Симеоново, когато се прибира. Трябвало да бъде отвлечен и закаран с качулка на главата в промишлена сграда в София, където да бъде затворен в неработеща хладилна камера и да бъде държан там, докато не рухне физически и психически. Неясно защо похищението се проваля, а няколко дни по-късно съпругата на Къро е нападната пред дома им. Група мъже я пребиват жестоко, като й чупят няколко ребра. С това обаче Пантев нямал нищо общо, побоят бил поръчан от друг силов лидер.