0

С оченият за топконтрабандист в края на 90-те години на миналия век Константин Димитров - Косьо Самоковеца, пренебрегва сигналите, че през 2003 г. вече е осветен и е мишена, проявявайки спокойна самоувереност.

Това разказаха пред „Телеграф” криминалисти. Те коментираха, че дълги години службите само са наблюдавали и дори заобикаляли делата на подземния бос заради здравите му връзки с политици и митничари. До 1999 г. кумецът на боса на ВИС Георги Илиев върти контрабандата на групировката, а след това контролира и свои канали. Официално всички го наричат скандален бизнесмен, защото е с чисто досие. Той се смята за недосегаем, завързва приятелства дори с медийни магнати. В подземния живот обаче спокойствие няма. Борбата между групировките у нас и на Балканите за надмощие в контрабандата на стоки и на наркотици бушува с пълна сила и 2003 г. влиза в черната статистика с поредица от разстрели на босове.

Атентатът

Първият сигнал, че Константин Димитров е поръчан, е неуспешен атентат срещу него на 31 май 2003 г. Той е извършен, докато кортежът му - два черни джипа „Мерцедес” и лимузина „Ауди”, пътуват от София за Самоков. Към 15,40 ч., когато минават покрай Пасарел и стената на язовир „Искър”, се чува тътен. Колата, в която е Самоковеца, остава невредима, единият от джиповете и част от охраната са с леки щети. Отдясно на пътя има стръмен скат, а отляво – дере. Дълъг детонаторен шнур е опънат от самоделната бомба на безопасно разстояние от над 300 м, откъдето е задействана. Самоковеца не дочаква идването на полиция и бързо се оттегля към Боровец, а няколко от гардовете му остават на място. Според разследващите взривът е по-скоро за сплашване или предупреждение, но за какво е то, е можел да предполага само Димитров. Викат го на разпит в полицията и започва наблюдение на споменатите от него евентуални атентатори. „По случая се работи изключително внимателно и това е една от причините да няма повече информация за хода на разследването”, казва тогавашният главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Атентаторите не са открити.

„Ескейп”

Докато главният прокурор Никола Филчев и Агенцията са финансово разузнаване твърдят, че Самоковеца и другият скандален бизнесмен с репутация на контрабандист № 1 Иван Тодоров - Доктора не са разследвани, екзекуциите в подземния свят не стихват. На 5 ноември 2003 г. е застрелян соченият за наследник на боса в СИК Поли Пантев - Евгени Стефанов - Женята пред столичен фитнес. Два дни по-късно, на 7-и вечерта, Самоковеца събира приятели в дискотека „Ескейп” на ул. „Ангел Кънчев”. Говори се, че там се засичат Самоковеца и Антон Милтенов - Клюна със сикаджийските босове Красимир Маринов - Маргина и Дмитрий Минев - Димата Руснака. Никой не казва защо е започнал среднощният бой между техни гардове и кой и защо е стрелял. Стотици посетители на заведението са шокирани и някои лягат на земята, а босовете се изнизват светкавично през заден вход. Нито една от работните версии на полицията не е доказана. Разпитани са четиримата пострадали от счупени стъкла, криминално проявени. Разпитани са гардовете на Маргина и на Самоковеца, той също. Клюна и Руснака са обявени за издирване, тъй като не се явяват на разпит.

Разстрелът

Самоковеца заминава в чужбина, докато се успокоят страстите. На 6 декември 2003 г. около 15,30 ч. той и любимата му - манекенката Цеци Красимирова, се разхождат по площад „Дам” в Амстердам, тогава Холандия, докато съпругата му Ангелина е бременна в София. Той е щастлив и спокоен, движи се без охрана, преди две седмици е навършил 33 г.

Пред магазин за диаманти, където се спират, обаче ги дебне килър. Стреля почти от упор в главата на Димитров и го убива на място, а рикоширал куршум се забива в челото на Красимирова. Таен агент на холандските служби, който следи Самоковеца от пристигането му в града, проследява убиеца, вижда къде хвърля якето си и пистолета и по-късно го арестува в ресторант. Килърът е Ервин Врекер, който е с дълго криминално досие за разпространение на наркотици, сводничество и убийства. У нас се проверява версията, че Врекер е бил нает за екзекуцията от Йосиф Йосифов - Йоско Сливенския и Васил Качиков - Дългия, но не се събират доказателства за това. 6 месеца след разстрела Врекер е осъден на 15 г. затвор - излежава 10,5 г. и през 2014 г. е пуснат предсрочно.

Мъгла

Никога няма да стане ясно кой е поръчал смъртта на Самоковеца - конкурентът му Иван Тодоров - Доктора, СИК заради „Ескейп” и последвалия взрив в модна агенция „Визаж” на манекенката Жени Калканджиева или сръбски и албански наркобосове. Приживе Димитров твърди, че е производител и търговец на картофи, който има бизнес и в Англия. Според МВР чрез приятелство с Георги Илиев някогашният портиер в хотел „Рила” в Боровец стига до висоти във ВИС и се превръща в мощен фактор в подземния свят, но се заблуждава, че зад граница може да живее спокойно. Твърди се, че след смъртта му негов наследник става Антон Милтенов - Клюна.

Наследството

Пет месеца след убийството на Самоковеца съпругата му Ангелина ражда техният син Константин Димитров-младши. Двамата наследяват фирми, жилища и имоти за милиони, но през 2004 г. те са запорирани временно, защото започва дело срещу вдовицата. Тя успява да продаде почти завършения помпозен хотел „Константин палас” в центъра на Боровец на банкерката Петя Славова, която го прави 5 звезди, построява негов близнак и ги свързва. Ангелина е обвинена в контрабанда и пране на пари, отнето й е почти всичко у нас, но съдилищата не намират доказателства да я осъдят, тя завежда дела за обезщетение и ги печели дори в Страсбург. Апартаментът в Лондон и вероятни пари в чужди сметки също си остават за наследниците на Самоковеца. След дълго предлагане преди година Ангелина успява да продаде и имението в средновековен стил „Замъка” в Боровец. Говори се, че живее щастливо в чужбина с предприемчив счетоводител и сина си.

Цеци Красимирова също отдавна се е устроила в Испания с порасналата си дъщеря Джудит и през 2019 г. се омъжи за американски милионер с руски произход. Последните новини около нея са, че преди дни се е простреляла с пистолет по време на тренировка на столично стрелбище.