0

Н икога не е късно човек да научи или поне да започне да учи нов език, а положителното въздействие върху паметта и работата на мозъка са безспорно доказани.

И докато преди години ученето на език бе задължително свързано с хартия, уроци, посещаване на класове, то съвременните технологии буквално могат да доведат езиковата школа в дома ви. И то по забавен и лесно достъпен начин директно на телефона ви.

Идея

Минавала ли ви е наскоро мисълта да се захванете с някой чужд език? Дали защото винаги сте си го мечтали, а все не ви е стигало времето? Дали защото ви предстои дългосрочно гостуване при роднини в чужбина? Дали защото внучето е двуезичен брак и искате да разбирате какво си говорят, когато не ползват български? Дали защото просто сте учили френски в гимназията, но не сте го докосвали оттогава, а ви липсва... Каквато и да е причината ви, изучаването на нов език никога не е било по-лесно, отколкото е днес. Вече са налични множество приложения, софтуер и други инструменти, които да ви помогнат да практикувате и да подобрите своя речников запас.

Технологии

Приложенията за телефони и таблети, както и компютърните софтуерни програми в днешния ден, правят изучаването на език по-лесно от всякога. Заради технологичния напредък например вече не сте ограничени само до езиците, които традиционно се говорят и преподават в местния университет или езиковите школи в България. Ако искате да научите нов език или да опресните това, което вече знаете, приложенията за телефони могат да бъдат чудесно решение. Някои са безплатни, а други предлагат премиум или платени версии, но на цени далеч по-ниски от тези на която и да било езикова школа дори и в малък град. Всички са удобни и могат да пътуват заедно с вас, където и да сте, стига да си вземете телефона или таблета си.

Приложения

Duolingo е изключително популярно приложение, което е напълно безплатно. В него можете да изберете измежду почти 40 различни езика, за да започнете уроци по лексика и граматика. Можете да работите с приложението със свое собствено темпо и да учите толкова, колкото искате всеки ден или седмица. В него получавате незабавна обратна връзка за произношението си и се възползвате от обучение на живо с хора, за които езикът е майчин. Приложението използва способността ви да слушате и да учите, за да можете да разберете какво чувате и да отговаряте лесно и естествено с почти роден акцент. Drops е друга безплатна опция, базирана на игра, която може да ви помогне да научите език. Освен това има придружаващо приложение, Scripts, което ви помага да се научите да пишете на различни азбуки. Ако някога сте намирали ученето на език за скучно, Drops може да е вашето решение. Busuu пък предлага безплатни и премиум версии за по-целенасочени студенти. За да ви помогне да се мотивирате да продължите да учите, можете да си изберете цел и дори да положите изпит и получите оценка за това, което сте постигнали. Освен това ще практикувате произношение, ще придобиете културни познания и ще обмените съвети за местния език с глобална общност от други обучаващи се.

Без нет

Някои хора предпочитат да учат чрез преживявания от реалния свят и ученето с телефона не е за тях. Ако това сте вие, има много опции. Частните уроци могат да бъдат скъпи, но предлагат, разбира се, най-персонализирания подход. Потърсете в района си институти за изучаване на езици или се консултирайте в някой ВУЗ. Намерете други обучаващи се близо до вас или направо зарибете свой приятел. Практикуването на разговорни езикови умения е един от най-добрите начини да ги подобрите. Намирането на приятел за писане или писането със стар приятел от чужбина е друг начин да подобрявате уменията си за общуване. Гледането на телевизионни програми и филми на друг език е добър начин да се потопите в даден език и да свикнете да чувате реални хора да го говорят. Ако използвате услуги за стрийминг като Netflix, Max и други, то предизвикателството е да се откажете от дублираните филми и да минете на субтитри, което ви позволява да чувате оригиналния говор. Дори и просто включването на телевизора за фон на програма на чуждия език, докато правите нещо из дома, помага за свикването със звученето му.

Удоволствие

Усвояването на нов език трябва да е приятно. Няма нужда да прекарвате часове върху граматика и спрежения – освен ако не искате. По-добре е да си поставите реалистични цели, за да останете мотивирани в ученето си, а не да се откажете набързо. А приложенията ще ви дават обратна връзка относно напредъка ви. Практиката „Слушай и повтори“ е всеизвестна от памтивека и е доказано средство за напредък в произношението и трупането на речников запас. Повече приложения разполагат с тази опция и ви помагат да държите думи и фрази в съзнанието си, като ги слушате и произнасяте, докато стане естествено. Ако пътувате в чужбина, повечето приложения имат функция за изваждане на полезни, ежедневни фрази като „моля“, „благодаря“ и „радвам се да се запознаем“ на съответния език. Или пък, ако обичате да готвите и вечеряте навън, научете фрази, свързани с храната. Приложенията дават възможност и да обучение по култура, храна, облекло и традиции на съответните народи, които говорят езика, който ви вълнува, а това може да укрепи обучението ви и да помогне по-лесно да вниквате в контекста на думи и фрази.

Пази мозъка здрав и пъргав

Традиционната мъдрост казва, че може да бъде по-трудно да научите нови умения на по-късен етап в живота. Въпреки това изучаването на нов език като възрастен може да бъде по-лесно в някои отношения. Например вероятно ще имате повече свободно време, отколкото когато сте били по-млади. Отделно ученето на всяка възраст е един от най-добрите начини да поддържате мозъка си остър и активен. Според скорошно проучване ученето дори спомага да се забави стареенето на мозъка. Ученето на език също така помага да развиете познание за други култури и да разберете как мислят хората от други държави, което е полезно в един все по-глобализиращ се свят. Ако пък пътувате често до роднини в чужбина, познаването на местния език може да подобри престоя ви там и ще направи общуването ви с тамошните по-лесно.