З вездата на майстор кулинарката Светлана Илиева изгря в кулинарното шоу на NOVA „Хелс китчън“. В Кухнята на ада тя показа, че няма нищо невъзможно, изкачвайки се на върха като любимка на зрителите. Позната е и като един от шеф готвачите в сутрешния блок „На кафе“ с водеща Гала. Светлана завършва Софийската професионална гимназия по туризъм през 2012 г. и оттогава се занимава съвсем отговорно с кулинария. Автор е на книгата „Тефтерът на баба“.
Лютика
Необходими продукти:
- 200 г пиперки
- 200 г домати
- 20 г чесън
- 50 мл олио
- 20 г магданоз
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Пиперките се изпичат на 230 градуса във фурната за 15 минути. След това се обелват и нарязват на ситно. Доматите също леко се изпичат за 5 минути. Обелват се и нарязват на ситно. Към доматите и чушките се добавят чесън, магданоз, олио и сол. Оставя се да се охлади и се поднася.
Пастърма
Необходими продукти:
- 5 кг свинско контрафиле
- 1 кг сол
- 3 л вода
- 1 л червено вино
- 200 г червен пипер
- 100 г лют пипер
- 10 г сминдух
- 50 г чесън на прах
- 50 г кимион
Начин на приготвяне:
Солта се разтваря във водата и месото се накисва точно за 24 часа. Изплаква се и се потапя в червеното вино за 10 минути. Изважда се от виното и се овалва в подправките. Завързва се с конец и се слага да виси 5 дни на прохладно място.
Сладка баница
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 200 мл прясно мляко
- 10 г мая
- 100 г захар
- 1 щипка сол
- 10 г канела
- 600 г брашно
За захарен сироп:
- 500 мл вода
- 500 г захар
Начин на приготвяне:
От продуктите се замесва тесто, разделя се на девет топчета и се оставят да втаса. Разточват се тънки кори, които се поръсват с олио, орехи, захар и канела. Навиват се на руло и се режат на пънчета, които се оставят да втасат за 30 минути в тавата. Втасалата баница се намазва с яйце и се пече на 200 градуса за 30 минути. Оставя се да изстине и се залива с топъл захарен сироп, сварен от водата и захарта.
Прасковки
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 кг брашно
- 4 яйца
- 250 г кисело мляко
- 200 г захар
- 200 г олио
- амонячна сода
- 100 г мармалад от шипки
- трохи от изпечени сладки
За украсата:
- 200 г захар
- червена и жълта сладкарска боя
Начин на приготвяне:
Разбиват се яйцата със захарта с помощта на миксер или тел за разбиване. Добавя се олиото и отново се разбива. Амонячната сода се разбърква в киселото мляко и след като шупне, се добавя към другата смес. Малко по малко, при непрекъснато бъркане, се добавят 200 г брашно. Бърка се до получаване на гладко тесто, което се оставя да престои около час. След това се добавя останалото брашно и се размесва добре до получаване на еластично, не твърдо тесто. С намазани с олио ръце се оформят малки гладки топчета, които се нареждат в тава върху хартия за печене. Курабийките се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути без вентилатор. След като са изпечени, идва моментът, в който трябва да се издълбаят. Това става с помощта на остър нож. Напълват се с шипков мармалад и се слепват. Слепените курабийки се потапят в червената и жълтата боя, след което се овалят със захар.
Орехчета
Необходими продукти:
За тестото:
- 125 г краве масло
- 1 яйце
- 125 г пудра захар
- 100 г кисело мляко
- 400 г брашно
- 5 г сода бикарбонат
- 1 ванилия
- щипка сол
За крема:
- 500 мл прясно мляко
- 50 г брашно
- 100 г кристална захар
- 1 ванилия
- 125 г масло
- 5 с.л. пудра захар
- 150 г смлени орехи
Начин на приготвяне:
Най-напред се приготвя тестото. Разбиват се яйцето с пудрата захар, мекото масло, щипка сол и ванилията. Добавя се киселото мляко, в което е погасена содата. Прибавя се брашното и се измесва меко, нелепнещо тесто. Правят се топчета с големината на лешник и се пекат на котлона в предварително загрята преса. Кремът се прави, като се загрява до завиране прясното мляко с кристалната захар, към него се прибавя разтвореното предварително с малко мляко брашно. Бърка се до сгъстяване. Готовият крем се оставя да се охлади напълно. През това време се разбива на пухкав крем размекнатото масло заедно с пудрата захар и се ароматизира с ванилия. Към получения маслен крем се добавят охладеният млечен крем, смлените орехи и трохите, останали при оформянето на ореховите черупки. Разбърква се добре. С получения крем се пълнят изпечените черупки и се слепват на орехчета. Орехчетата трябва да престоят няколко часа преди консумация, за да поемат от крема.