0

Н аричат го неугасващата звезда на Боливуд. Може би защото живее втори живот. В кариерата си има над 200 заглавия. Той е Амитаб Бачан и съвсем скоро, на 11 октомври, ще стане на 82. Нещо, в което трудно ще повярвате, когато го гледате. Всъщност той е щастлив дядо на три внучета и се радва на дълъг и спокоен живот и бляскава кариера.

Амитаб е роден на 11 октомври 1942 г. в семейството на известния индийски поет Хариванш Рай Бачан и съпругата му Тея Бачан. Истинското име на актьора е Шривостав, а Бачан е прякорът, който баба му по бащина линия е дала на сина си заради твърдия му характер.

gettyimages

Амитаб Бачан мечтае да стане актьор от детството си. Благодарение на гласа си той получава работа като радиоговорител. Но опитите да се появи на екрана са неуспешни. Отказват му заради специфичния му външен вид, който по-късно ще се превърне в негова визитна картичка в киното.

gettyimages

С връзките на родители си все пак той успява да получи роля във филма "Седем индианци" (1969). Филмът няма комерсиален успех, но дебютът му донася наградата за най-добър нов актьор.
Вторият му филм, „Ананд“ (1971), му носи наградата за най-добър поддържащ актьор. Така стъпка по стъпка актьорът придобива слава и популярност след излизането на филма „Продължително разплащане“ (1973). Тук той играе полицай, който сам се съпротивлява на злото. След тази роля започват да го наричат „ядосаният млад мъж“.

Един от най-добрите и популярни филми с негово участие е "Отмъщението и законът" (1975). През същата година излиза „Стена“ (1975), който също се превръща в класика. През 1988 г. филмът "Шахеншах" има комерсиален успех. През 1990 г. се появява "Огнена пътека". Успешните филми на 21-ви век с участието на Амитабх Бачан се считат за „Последната надежда“, „По стъпките на бащата“, „Бодигард“ и др.

gettyimages

На ръба

Амитаб Бачан празнува втория си рожден ден на 2 август. През 1982 г., по време на снимките на филма "Портиерът", актьорът е сериозно ранен. Това се случва по време на заснемане на бойна сцена. Пунит Исар трябва да го удари и отблъсне. Но той не спазва точно инструкциите, които са му дадени и ударите изненадват партньора му. Той е в кома няколко седмици. Но за щастие успява да се изправи на крака. Периодът обаче е критичен и за актьора, който му е причинил това. Фенове на Амитаб заплашват да го убият. Налага се да му осигурят полицейска защита. Осъзнавайки сериозността на инцидента, режисьорът Манмохан Десаи пък решава да пренапише края на филма, защото не може да остави героя на Амитаб да умре. Публиката плаче, когато гледа кадрите с датата, на която е настъпил инцидентът.

gettyimages

Амитаб Бачан е женен за актрисата Джая Бхадури, която е плътно до него в най-критичните моменти в живота му. Преди да пострада, Амитаб има съвсем различно виждане за живота и често гледа встрани. Така изневерява продължително време на Джая с най-близката й приятелка Река. Джая вярва на мъжа си и го обича безкористно, въпреки че е трудно да преживее изневерите му. След като Амитаб отваря очи след комата, вижда Джая и отбелязва: „Ако трябваше да живея живота си отново, бих взел само теб за моя жена“. И аферата с Реха приключва.

Хумор

Амитаб и Джая имат две деца. Синът им Абхишек също е известен индийски актьор. По време на инцидента, в който животът на Амитаб виси на косъм, децата са съответно на 8 и 6 години. Когато ги пускат да видят баща си, след като той е отворил очи, децата изпадат в шок от тръбите, които стърчат от него. Амитаб се шегува: „Тази сламка, сине, е за сода, а тази за лимонада“. След оцеляването му се налага да му направят 30 кръвопреливания. При едно от тях се оказва, че кръвта е била заразена с хепатит. В резултат на това развива цироза на черния дроб и 25 процента от него са унищожени. Но актьорът не губи самообладание и се шегува с препятствията, през които преминава.

Нивото на пациента е толкова високо, че на свиждане при пострадалия идва и самата Индира Ганди. В цяла Индия феновете на Амитаб се молят за чудо. Носят се легенди за чудотворни икони в цял ръст с неговия лик и поклоннически пътувания с молби за изцерението му.

Неговата почитателка Сушмита Дасгупта пише книга за него. Там тя споделя лична история за своя чичо, който по принцип никога не е харесвал Бачан, но след като научава за трагедията, грабва молитвеното си килимче и се моли за здравето на Амитаб по 5 пъти на ден.

Обич

Амитаб е повече от актьор. Той е национална икона, паметник, символ на цяла Индия. Популярността му като филмова звезда може да е нараствала и намалявала в различни периоди, но хората го обичат безусловно. Когато звездата се прибира у дома, навън се събират стотици хора да му засвидетелстват обичта си. За да ги зарадва, Бачан въвежда система – всяка неделя портите му се отварят, той се качва на платформа и благославя тълпата. Точно както папата. В продължение на 42 години почитателите му не пропускат този ритуал. До къщата му има даже поклоннически туризъм. Всяка година на 2 август Амитаб туитва, че това е неговият „рожден ден“ и благодари на феновете си за молитвите, които са го върнали към живота“. Казват, че преди инцидента той е бил просто звезда, а след него се е превърнал в божество.