0

Р одните ни звезди се върнаха назад във времето, в което бяха ученици, и споделиха най-интересните си спомени пред „Телеграф“.

Здрава Каменова изкарала първи клас без учебници, Владо Пенев пък бягал от часовете. Еми Стамболова била палаво дете, преди да стане ученичка, а майката на Петър Байков му поливала вода за късмет.

Правила

Колоритната актриса Здрава Каменова си припомни забавните детски години в училище. Нейният 1-ви учебен ден започнал на 6-годишна възраст с много радост. „Беше много смешно, защото учих в училище, в което имаше изпит, а аз налучках правилните отговори на изпита. Решиха, че съм много умна и ме приеха, а аз просто се доверих на интуицията си.

Имаше 20 въпроса, трябваше да танцувам хоро и някакви такива. Може би аз съм от малкото хора, които са били в едно училище от 1-ви до 12-и клас. Много си го обичам. Имах и невероятни преподаватели. Когато разказвам на моите деца, е много забавно. Учителите бяха толкова страсти любители на предметите си.

По биология не се водехме по учебника, а по лекциите на учителката, която се вживяваше, че сме студенти. Всеки знаеше на латински всички органи и кости, беше интересно. Никога няма да забравя и учителката по история с нейните дълги нокти, прегърбена и суха, казваше „Мислете, мислете, историята е логика. В единия край на света, ако се случи нещо, в другия какво ще се случи“.

Отваряха ни такива прозорци, че историята е логика, че биологията е друг език“, сподели актрисата. „На първия си учебен ден аз трябваше да взема учебниците си, които бяха по-специални от на другите училища. Казаха ми, че всеки сам трябва да си вземе книгите. Опитах се да ги прибера напряко в чантата си, но незнайно защо 5 учебника не успях да ги прибера.

Реших, че не мога и ги оставих на чина си, много странни логики имаше в мен. След което цяла година бях без учебници, бяха изчезнали. Беше много трудно и за мен, и за родителите ми, защото бях единственото такова дете. На първото контролно учителката каза да скъсаме един двоен лист от тетрадката и аз си казах, ааа не, защо? Мама каза да не си късам тетрадката и не исках да отстъпя на това. На второто контролно отново бях потресена.

Помагах на детето зад мен какво да пише, а учителката ми каза, че не мога да правя такова нещо. Отново бях в шок, защо да не е позволено? Докато разбера тези правила, мина доста време“, допълни тя. Със започването на учебната година Здрава и нейният екип ще направят стендъп комедия с родители и ученици, която се казва „Клас стани, клас мирно“. Представлението ще бъде във Варна на 12 септември.

Родителска

Певицата Еми Стамболова била палаво дете, точно каквато е и малката й дъщеря Елиф. „Това беше много отдавна. Помня веселба, как ни посрещнаха и ми беше абсолютно непознато. Като дете аз бях изключително палаво дете. Всички ми казваха, че съм голям образ. Но когато влязох в класната стая, сякаш всичко се промени.

Влязох като че ли в друг свят. Бях ученолюбиво дете, което беше и много интересно за родителите ми. Когато ходеха на родителски срещи, по-скоро майка ми ходеше, а баща ми чакаше вкъщи. И двамата бяха винаги със смесени чувства преди срещата. Очакваха да кажат, че съм направила някоя лудория. Когато майка ми се прибираше вкъщи, винаги беше учудена как учителката е казала, че съм смирено и спокойно момиченце.

Питаха се дали изобщо става въпрос за мен, или са се объркали за друго дете. Това си остана до края“, разказа изпълнителката. За малкото й момиченце предстои голяма крачка този 15 септември, тъй като ще бъде първокласничка. „Елиф също е много палава, много говоря с нея за училището, а детето все казва, че няма търпение. Надявам се да бъде като мен, тази палавост да остане зад гърба й, когато влезе в класната стая. Голямата – Еми, е много старателна, успехът й е към отличен.

Само математиката й е трудна и ни дърпа назад. Последната година беше много разстроена, защото само този предмет й дръпна успеха надолу. При положение че имаме вкъщи жена, която е математик, е потресена какви трудни задачи им се дават. Да не говоря, че те са толкова ощетен набор заради онлайн обучението“, споделя Стамболова.

Интерес

Актьорът Владо Пенев също бил от палавите деца, а училището в първите дни му се видяло толкова неприятно, че решил да не го посещава.

„Помня първия си учебен ден, разбира се. Случи се така, че в моя живот и двете училища – основното и гимназията, се намираха около 150 метра от мястото, на което съм роден. Станах много мързелив. Когато ме заведоха на 1-вия учебен ден, всичко ми се видя ужасно скучно, на следващия ден по същия начин и затова на 3-тия реших да избягам. Не ходих на училище доста време, не знам точно колко. Сутрин ставах все едно ще отида натам, но така и не отивах, шляех си се по улиците. После родителите ми ме въдвориха. Тръгнах не хубаво, но завърших добре. Не знам защо първите дни не ми се видя интересно“, припомни си самият той в сутрешното предаване по NOVA „На кафе“.

Отличник

Актьорът Петър Байков беше и продължава да бъде безкрайно старателен ученик, който осъзнава, че един живот не е достатъчен, за да изучи всичко, което буди в него интерес и необходимост от знание. „Винаги съм се старал да бъда отличник, без значение дали съм се намирал в училище или от другата страна на това пътешествие - тази, която те учи, докато тичаш сам срещу течението, създаваш нещо ново и поемаш високи рискове, окрилен от вдъхновение и идея за по-чист и по-добър свят“, споделя актьорът. „Любимите ми предмети бяха български език и литература, физика, предприемачество, етика и право и изобразително изкуство“, допълва той.

Instagram

Петър нямал търпение за новата крачка в живота си – училището. „От първия ми учебен ден си спомням вълнението и любовта, с които семейството ми ме подготви за този важен ден. Спомням си емоцията, с която чувах химна на България, сияйната усмивка на лицето на майка ми, която ми поля, за да ми върви по вода. Първия камбанен звън свързвам с много дълъг и осеян с трудности път, който ме е изградил като човек, продължаващ уверено да вярва в знанието, добрината и любовта като истинските и неподменими сили на този свят“, споделя с радост талантливият Байков.

Притеснение

Тик-Ток звездата Стела Павлова пък била много скромна ученичка. „От първия си учебен ден нямам никакви конкретни спомени, помня, че бях много притеснена и развълнувана. Аз бях много свито дете. Не бях отличничка, но много внимавах в часовете и изкарвах хубави оценки. Любимият ми предмет беше математиката и физическото, разбира се, и междучасието. С моята половинка Сандев пишем книга, в нея ще разкажем всичко за животите ни, от ранна детска възраст.

Може би там ще включим интересни приключения от училище, защото в момента не се сещам за нещо конкретно. Бях много срамежлива, сега нямам общо с това, животът ме промени. Дори когато ме питаха как се казвам, аз гледах в земята и отговарях тихо. Определено не съм била от палавите деца“, разкри тя.

Instagram