0

М ечтата на Иван Звездев да направи вечеря в масов вариант придобива вид на прекрасни рецепти на неговия сайт zvеzdev.com. Има за всеки вкус – както най-обикновени, така и доста завъртени и сложни, но все са си звездни. Има и добро количество от класики за родната кухня, като топготвачът посочва и откъде е взел дадена рецепта.

Кюфтета по трънски

Необходими продукти:

  • 600 г кайма
  • 1 яйце
  • 1 средно голям картоф - 150 г
  • 2 печени червени чушки
  • 1 глава кромид лук
  • 1 ч.л. сол
  • смлян черен пипер
  • 1 ч.л. сушен магданоз
  • 1 ч.л. джоджен 

Начин на приготвяне:

Каймата се слага в купа. Картофът се настъргва на едро ренде и се слага при каймата. Посолява се, добавят се яйце и дребно нарязан лук. Печените чушки се нарязват на дребно и се слагат в каймата, подправя се с джоджен и магданоз. Сместа хубаво се омесва и се оформят кюфтета. Овалват се в брашно и се пържат в горещо олио по 4-5 минути от всяка страна. Изваждат се и се слагат на салфетка за кратко, след което се поднасят.

Бирено джоланче

Необходими продукти:

  • 500 г свински джолан без кожа и кост
  • 1 ч.л. сушен магданоз
  • 1 ч.л. сол
  • 5 с.л. олио
  • 1-2 моркова
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 300 мл бира
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 250 мл телешки бульон
  • 1 ч.л. сос уорчестър
  • 1 дафинов лист
  • 1/2 ч.л. кафе
  • 25 г масло
  • 2 ч.л. брашно
  • смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Джоланът се нарязва на малки хапки и се посолява. Подправя се със сушен магданоз и смлян черен пипер. Полива се с 2 с.л. олио, разбърква се добре и е желателно да се остави да престои една нощ. Маринованият джолан се слага в силно загрято олио да се запържи до златисто за 5 минути. Изважда се с решетъчна лъжица. Лукът се реже на полумесеци, а морковът на дебели колелца. Чесънът се нарязва на дребно и заедно с лука и морковите се слагат да се запържат за минута в тигана с олиото. Слага се кафето и се наливат бира и бульон. Запърженото месо се слага в тигана заедно с доматено пюре и дафинов лист. Задушава се 45 минути на тих огън под капак. Маслото се оставя на стайна температура да омекне и се смесва с 2 ч.л. брашно. Когато месото е готово, се подправя със сос уорчестър. Сгъстява се с маслото. Оставя се да къкри минута-две и е готово за сервиране.

Пиле за коронация

Необходими продукти:

  • 200 г пилешки гърди
  • 1 ч.л. къри
  • 2 с.л. олио
  • 1 шепа стафиди - 30 г
  • 1 шепа кашу - 30 г
  • 50 мл сметана
  • 2 праскови от компот
  • сол на вкус 

Начин на приготвяне:

Пилешките гърди се режат на малки парчета и се посоляват. Запържват се в силно сгорещено олио за 2 минути. Поръсва се с къри, запържва се на умерен огън за половин минута и се налива сметана. Добавят се стафиди и кашу и се налива 1 чаша гореща вода. Прасковите се нарязват на малки парченца и се слагат в ястието. То се оставя да ври за 5-10 минути, докато пилешкото стане готово. 

Рошави хапки

Необходими продукти:

  • 250 г пилешко филе
  • 1 ч.ч. корнфлейкс - 90 г
  • 120 г брашно
  • 1 ч.л. босилек
  • 1/2 ч.л. риган
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • 1/4 ч.л. сушен чесън
  • 2 яйца
  • 4 с.л. кисело мляко
  • 1 ч.л. сол

За соса:

  • 2 с.л. майонеза
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 1 ч.л. соев сос
  • 2 щипки чесън на прах

Начин на приготвяне:

Пилешкото се нарязва на ивици и се посолява. 4 с.л. кисело мляко се разбиват с 1 лъжица вода. Към тези продукти се добавя пилешкото и се оставя да престои за 10 минути. Мели се на дребно корнфлейкс. В тавичка се смесват брашно, босилек, риган, червен пипер, чесън на прах и 1 ч.л. сол. Маринованото пилешко се изважда и овалва в брашното с подправки. Разбиват се яйца и пилешкото се потапя в тях, след това се панира с натрошения корнфлейкс. Хубаво се притиска панировката в месото. Загряват се 2 чаши олио или фритюрник до 170 градуса. Панираното пилешко се пържи по 4-5 минути, като се обръща няколко пъти. Изважда се и се поднася със сос. За соса се размесват добре майонеза, кисело мляко, соев сос, чесън на прах и сол на вкус.