0

В ековна българска класика и съчетание на любими продукти, които Иван Звездев претворява по подходящ начин за съвременния български вкус на zvezdev.com. Иначе познавачи на родната кухня казват, че от древни времена, когато черният пипер е бил непознат, а по-късно и не много достъпен, то целината се е ползвала като универсална подправка и едва ли не във всичко.

В по-ново време черният пипер започва да измества точно целината, макар и да има рецепти, където и двата продукта се съчетават. Но това бе странично отклонение, а ето и рецептата на Звездев.

Суджук чорба

Продукти:

200 г суров суджук - 1 подкова (може и с наденица)

4 с.л. слънчогледово олио

1 глава кромид лук, нарязан на дребно

2 моркова, нарязани на кубчета

1 ч.ч. грах консервиран - 150 г

2 резена глава целина (100 г), нарязана на дребно

2 картофа

1 суха чушка

2 клонки целина, ситно нарязана

1 ч.л. сол

1 яйце

150 г кисело мляко

5 стръка магданоз

Приготвяне:

В тенджера се загрява олио и в него се запържват заедно лукът, морковите и главата целина за минута. Суджукът се нарязва на колелца. Добавя се в тенджерата и се запържва за минута – две, като се разбърква. В сух тиган, на котлон, се запича сухата чушка от двете страни, оставя се да изстине и се натрошава на дребно. Картофите се нарязват на дребни кубчета и заедно с чушката, грах и клонките целина се слагат в тенджерата, посолява се и се налива 2 литра вряла вода. След като кипне, се вари под капак на тих огън 20-25 минути. Отделя се жълтъкът от белтъка. В по-голяма купа се смесват жълтъкът и кисело мляко. Постепенно се наливат 3-4 черпака от бульона на чорбата. Непрекъснато се бърка с тел, докато се изравни температурата на млякото с тази на чорбата. В готовата чорба се добавя ситно нарязан магданоз. Тенджерата се оттегля от котлона. На тънка струя, без да спира разбъркването, се налива застройката, след което чорбата се поднася.