0

Д реболиите, особено пилешките, са силно използвани в традиционната българска кухня от хилядолетия. Било е традиция, когато се отиде на воденица, да се хапва добре, докато се чака житото или ечемикът да бъдат смлени. Затова има и толкова множество рецепти с определение отпред, че са воденичарски. Ето една от тях, претворена в съвременен вариант от Иван Звездев на zvezdev.com.

Воденичарска мусака

Продукти:

500 г пилешки воденички

500 г пилешки дробчета

150 г кръгъл ориз

1 ч.ч. стерилизиран грах

150 г карфиол

1 глава кромид лук

2 домата

1 морков

25-30 г краве масло

100 г кашкавал за поръсване

5-6 с.л. олио

500 мл пилешки бульон (1 кубче)

сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Варим воденичките в подсолена вода за 30 минути или в тенджера под налягане – за 15 минути, след като налягането се повиши. Нарязваме на дребно кромид лук и морков. Измиваме добре обикновен ориз с кръгли зърна и го запържваме за кратко със зеленчуците в олио. След 1 минута прехвърляме и отцедения ориз. Пържим, докато стане стъклен, добавяме нарязан на кубчета 1 обелен домат. Наливаме 300 мл пилешки бульон, добавяме стерилизиран грах и карфиол, нарязан на дребно. Посоляваме, поръсваме с черен пипер на вкус. Оставяме ястието да ври на бавен огън, докато оризът поеме течността. Накълцваме сварените воденички. Нарязваме пилешките дробчета на по-дребни парченца и ги овкусяваме със сол и черен пипер. Намасляваме тавичка за печене, отгоре слагаме половината ориз. Разпределяме пилешките дробчета и воденичките, покриваме с останалия ориз. Заливаме с 200 мл пилешки бульон, отгоре редим нарязан на тънки филийки домат, посоляваме, покриваме с парченца краве масло. Поставяме в предварително затоплена фурна и печем на 180 градуса в продължение на 25-30 минути. Покриваме цялата повърхност с едро настърган кашкавал и дозапичаме за кратко. Поднасяме с кисело мляко и салата по избор.