0

Т я е цялата в бяло. Обича ангелския си имидж и го подчертава с меки тонове, когато не рекламира шевици. А в последните седмици е като бял гълъб на мира за украинците. Докато разказва за майки, които раждат в бомбоубежищата, и жени, които забавляват децата си, за да не усетят страха от войната, Олена Зеленска звучи драматично. За разлика от съпруга си, който дълги години разсмиваше публиката като комик. Вероятно затова сега на мнозина им е трудно да го възприемат в новата му роля на екшън герой. Докато тя винаги е изграждала образа си последователно. Дори когато позира с издадени за целувка устни, в очите й има твърдост, а не женствена мекота.

Олена (по нашенски – Елена) е живото потвърждение на теорията, че до всеки успял мъж има една силна жена. И с достойнство затвърждава имиджа си на спокоен и уравновесен човек, който може да положи на плещите си дори товара на войната. В същото време всички се питат къде всъщност са семейство Зеленски. Дали отдавна не са се оттеглили на сигурно място на някой екзотичен остров, докато убеждават украинците да се бранят до последна капка кръв. Сигурно е едно – г-жа Зеленска още не е пожелала убежище, а съпругът й се появи за кратко на бойното поле, облечен в униформа по негов размер, за да заяви: „Не вярвайте на фейкове, тук съм!“ Но никой не знае каква е истината, след като клипчето бе качено в социалните мрежи.

Олена проявила здрав разум, когато Володимир й загатнал, че обмисля идеята да се кандидатира за президент на Украйна. За да й покаже кой е мъжът в семейството, шоуменът решил да се пробва. И взел, та успял. На него му било по-лесно да свикне с мисълта, че е президент на държавата. Докато тя дълго трябвало да се щипе, за да повярва, че е първата дама. Но после се окопити и си влезе и тя в ролята. И прояви активност, на която могат да завидят много първи дами.

 

Работата й като първа дама изисква да се сравнява със себеподобните. Била е на много международни визити, но нейният фаворит сред президентшите е Брижит Макрон. Получила от нея ценни съвети как да пази самообладание и как да реагира на гневни критики и коментари за семейството си. Симпатизира също и на Кейт Мидълтън.

Когато Володимир Зеленски спечели президентските избори, съпругата му Олена призна, че би предпочела да стои далеч от обществени дейности, за да продължи да прави това, което й харесва: да се грижи за семейството си и да пише хумористични сценарии. Президентските нужди обаче й наложиха да жертва спокойствието си и често да взима думата. Така тя започна да се изказва срещу домашното насилие, да подкрепя лекарите, които се борят с коронавируса, участваше в развитието на Всеукраинското училище онлайн и дори седна на чин, за да покаже лично колко лесно е да се учи по време на карантина.

Като президентша тя заложи на четири направления: културна дипломация, реформиране на системата за хранене в училищата, пространство без граници (цинично, но войната и бежанската вълна изпълниха този акцент в работата й на сто процента), а също и равни възможности за всички украинци (което пък е обречено на тотален провал в момента).

Въпреки старанието, което полага да е достойна първа дама, от 20 май 2019 г. към нея валят и упреци, на които тя се правеше, че не обръща внимание. До момента, в който Зеленски заяви, че трябва да бъде приет специален закон, който да регулира задълженията на първата дама. Президентът обясни инициативата си с желание да спаси съпругата си от неразумни критики.

В медиите Олена Зеленска многократно е признавана за еталон за стил. По време на пътуванията си в чужбина първата дама предпочита да носи украински дизайнерски дрехи, като по този начин отваря път на местните модни таланти към света. Влиянието й е безспорно. Неслучайно има 2,3 милиона последователи в социалната мрежа Инстаграм. Но когато реши да си направи профил във Фейсбук, отдолу заваляха толкова жлъчни коментари, че това чак я стъписа.

Иначе по отношение на възрастта (44 г.) разликата между съпрузите Зеленски е само 12 дни, поради което някои ги определят като астрални близнаци. Любовната им история е класическа – учели в съседни класове, но не се забелязвали. А както самият Зеленски признава, причината да се заинати да спечели Хубавата Олена (по баща Кияшко) била, че тя първоначално го отрязала, защото си имала гадже. Чак после дошла любовта. Володимир дълго се колебал дали да предложи брак на Олена. Но когато го направил, бил сигурен, че иска да прекара живота си с нея. Сега двамата имат стабилно семейство и две големи деца – Олександра и Кирило, които предпочитат да пазят в сянка. А в отговор на критиките, че има твърде голяма власт върху съпруга си, Олена Зеленска признава: „Вкъщи никой не може да ми затвори устата“. По този повод някои украинци вярват, че не Зеленски, а именно тя върти президентския рул. Но може би това е преувеличено.

Ходи на нисък ток заради мъжа си

В мирния период на Украйна съпругата на Зеленски често търпеше критики с повод и без повод. В нейна защита трябва да се подчертае, че една от най-активните кампании срещу нея бе по повод на едни бели маратонки, които бе решила да нахлузи във Версай. Което наложи да се обяснява, че не било подходящо да е с токчета в музейната зала. Принципно обаче Зеленска гледа да не се катери на токове, защото и без това гледа съпруга си малко отвисоко заради ниския му ръст. А по повод перманентните атаки срещу себе си, веднъж изповяда следното:

„Не очаквах да ме критикуват толкова. Не и в такава форма и в такова количество. Ако кажа, че това не ме засяга и подминавам критиките, ще излъжа – казва Олена Зеленска. - Понякога това ме дезориентира и потиска. Върша нещо позитивно и хубаво, а когато то предизвиква обратен ефект, ме налягат мисли: защо изобщо го правя? Но аз се научих да не обръщам чак такова внимание на песимистичните настроения и да си вървя по пътя“.

Кристи Петрова