0

П оне 2500 години хапваме сладкиша, който сега е известен с английското си наименование чийзкейк. Първите писмени сведения за този възхитителен десерт с основа хрупкава коричка и смес от сирене върху нея идват от V в.пр.н.е. Те са дадени от древногръцкия лекар Егим. След завземането на Елада от Рим десертът става особено популярен и в Западна Европа.

Предполага се, че в източната част, особено на Балканите, както и в Близкия изток, този сладкиш се е правил много векове по-рано, като най-често за подсладител е използван пчелен мед. През XIV в. англичаните дават наименованието чийзкейк – кекс със сирене.

И той се налага като световен термин. Кулинарни историци намират такива сладкиши по всички точки на планетата. Любопитно е, че българският чийзкейк е световно признат. В английската Уикипедия пише, че българският стил е вариация на нюйоркския. Нашенските нововъведения са кремът сиренето и най-вече сметаната на върха. Честа практика е да слагаме смлени ядки в коричката. Кулинарните спецове казват, че сега българският чийзкейк е един от основните видове, който се приготвя в съвременния свят – но колкото готвачи, толкова и варианти.

БГ вариантът се появява съвсем в края на XIX и в началото на XX век, когато много нашенци тръгват към Америка. Връщайки се, те донасят и рецепти за чийзкейк, които приспособяват с наличните продукти.

По това време у нас определено е имало далеч по-качествени млечни продукти. Тласък за популяризирането на сладкиша има във втората половина на XX век, когато масово навлиза кремът сиренето. По това време то е с изключително високо качество и много евтино, лесно достъпно. А оттук родните варианти за чийзкейк тръгват по останалата част на Европа и света. Ето идеи от receptite.com.

Продукти:
За блата:
400 г обикновени бисквити
5 с.л. маргарин

За крема:
375 г крема сирене
300 мл сладкарска сметана
3 с.л. (пълни) пудра захар

За декорация: сладко от боровинки или друг плод

Приготвяне:
Приготвяме блата. Смиламе бисквитите, смесваме ги с разтопения (в микровълновата) маргарин. След като се получи хомогенна смес, покриваме дъното на съда, като притискаме много добре. Приготвяме крема. Разбиваме на сняг сладкарската сметана, прибавяме и крема сиренето. Бием за кратко на по-ниски обороти. Прибавяме и пудрата захар, разбъркваме много добре до получаване на хомогенна смес. Покриваме с крема бисквитения блат, заглаждаме повърхността. Най-отгоре намазваме със сладкото.

Далматинец
Продукти:
200 г смлени бисквити
80 г разтопено краве масло
900 г безсолна кашкавалена извара
100 г заквасена сметана
4 яйца
1/2 ч.л. течна ванилия
80 г тъмен шоколад

Приготвяне:
В смлените бисквити добавете разтопеното масло и разбъркайте. Получената смес изсипете в тортена форма с диаметър 24 см, изравнете и оставете настрани. Включете фурната на 150 градуса, с вентилатор, като на дъното сложите съд с вода. Разбийте изварата със захарта и ванилията (аз използвам пасатор или блендер, за да се получи хубава кремообразна смес). Добавете заквасената сметана и яйцата - едно по едно, като след всяко добавяне разбърквате с миксера. От получената смес отделете 300 г, а останалата сипете в тортената форма върху основата с бисквити.

Разтопете шоколада и го добавете в отделената смес (300 г). Разбъркайте добре и прехвърлете в пош с накрайник с малък отвор. Забодете малка част от върха на накрайника в бялата смес и изстисквайте, докато се получат кръгли петна с големина, като монета от 50 стотинки. Започнете от средата и правете шарките без да се стараете да са на еднакво разстояние една от друга.

Печете на 150 градуса с вентилатор, около един час. Отворете фурната, извадете съда с вода и оставете чийзкейка да изстине вътре. След това го охладете за няколко часа в хладилник.

Без печене и желатин
Продукти:
За блата:

200 г бисквити с масло (Еверест или Роден край)
100 г меко масло

За крема:
375 г крема сирене (3 пакетчета)
400 г заквасена сметана
100-120 г захар (кристална или пудра захар - по желание)
2 ч.л. лимонов сок
кората на 1 лимон
1 ванилия

За декорация: сладко
250 г плодове по желание (пресни или замразени)

Приготвяне:
Намазнете форма за торта с подвижно дъно с диаметър 20-23 см. Натрошете добре бисквитите и смесете получените трохи с размекнатото масло, накъсано на парченца. Разстелете получения микс на равен слой в намасления съд. Сложете да се охлажда в хладилник, докато приготвяте крема.

В дълбока купа смесете крема сиренето и захарта, лимоновия сок, настърганата кора на плода и ванилията. Добавете заквасената сметана към микса с крема сиренето. С лъжица разстелете кремообразната смес върху пласта бисквити с масло. Отгоре заравнете добре с помощта на лъжица или шпатула. Сложете отново в хладилника за 2-4 часа, за да стегне. Когато чийзкейкът е стегнат и готов, разпределете тънък слой от сладкото (в случая от ягоди) и украсете отгоре с плодовете.

С кисело мляко

Продукти:
400 г чаени бисквити (2 пакетчета)
150 г масло
200 г извара
300 г кисело мляко (или 200 г цедено)
200 г сметана за разбиване
1 ч.ч. пудра захар
1 ванилия
200-400 г сладко от плодове по избор

Приготвяне:
Бисквитите се смилат или начукват в хаванче. Поставят се във форма за торта и се разбъркват с разтопеното масло до получаване на хомогенен блат. Върху тях на тънък слой се намазва сладкото. Киселото мляко се прецежда. Разбива се със сметаната, пудрата захар, изварата и ванилията. След това се изсипва върху сладкото. Чийзкейкът трябва да престои в хладилник поне 4 часа, а най-добре 1 нощ.

Сладкото можете да замените с консервиран ананас. 3-4 с.л. от сока в консервата полейте върху бисквитите.

15-минутен
Продукти:
250 г сметана (за разбиване)
1 ч.ч. захар
200 г сирене тип дунавия
1/2 ампула ванилия или ванилова захар
1/2 ч.ч. разтопено масло или маргарин
220 г чаени бисквити (1 пакет)
100 г топинг по желание

Приготвяне:
Разбива се сметаната със захарта и ванилията. След това към тях се добавя сиренето, което е намачкано предварително. Разбива се до получаването на хомогенна смес. Бисквитите се смилат или натрошават и се разбъркват с разтопеното масло.

След това се разстилат във форма за торта (диаметър 24 см) и върху тях се изсипва бялата смес. Залива се с топинг и се оставя в хладилника. След половин час е готов за консумация.

Съвети: Вместо дунавия може да се направи и с обикновено сирене. Топингът може да се замести с 1/2 ч.ч. Мармалад, разбъркан с 1/2 ч.ч. вода и 1 желатин. Захарта може да е и кафява.

С течен шоколад за 30 минути

Продукти:
200 г бисквити
150 г масло или маргарин
400 г течен шоколад (може и с такъв на блокчета, който е предварително разтопен)
800 г крема сирене или обезсолено цедено мляко, катък
1/2 ч.ч. пудра захар
30 г желатин
по желание пурички, поръски, крокан, орехи за декорация

Приготвяне:
Към маслото сложете 1 ч.л. от шоколада и загрейте, докато се разтопи. Така сместа се овкусява. Смелете бисквитите на трохи и ги смесете с маслено-шоколадовата смес (ако използвам обикновени бисквити, аз леко ги запичам на тиган, докато станат златисти). Разстелете сместа по дъното на тава с отварящо се дъно с диаметър 20 см и по страните - около 1 см дебелина за дъното. Може да ползвате дъното на чаша за добро изглаждане докато още сместа е топла. Сложете в хладилника за охлаждане.

Към крем сиренето (което в Америка е очевидно по-гъсто както се вижда на видеото, но ние можем да използване българско крем сирене) добавете останалия шоколад, пудрата захар и предварително накиснатия във вода и разтопен на водна баня (без да закипява) желатин. Объркайте добре.  Изсипете сместа в тавата. Сложете отново тавата за 20-30 минути в хладилника.

Ако използвате несолено цедено мляко, трябва да увеличите малко захарта. Рецептата е на Дейвид Чилкът - автор на канал в Ютуб. Аз съм добавила желатина по мое усмотрение, за да стане по-бързо. Той сподели, че шоколадът ще се стори много на някои хора, затова го направете по ваш вкус.