0

С пирането на сладките изкушения винаги е една от най-трудните задачи при спазването на хранителен режим. За тези, които не могат да се откажат от любимия шоколад, идеален вариант е шоколадовата диета, с която отслабваме, докато похапваме черни или кафяви блокчета.

Гладуване

Шоколадовата диета е вид гладуване, при което всеки ден се изяждат само по 100 грама шоколад и нищо повече. Най-добре е да заложите на горчив натурален шоколад с високо съдържание на какао, без да има добавки на стафиди, ядки, или да избирате някой от десетките вкусове, които се предлагат на пазара. 100-те грама могат да бъде разделен на равни порции за закуска, обяд и вечеря или да хапвате по 1-2 блокчета на всеки час. Вариант е и да се насладите на целия шоколад наведнъж. По този начин едновременно ще се подложите и на фастване, тъй като ще имате само едно хранене в рамките на 24 часа. Всеки път, когато хапвате шоколад, може да пиете и чашка кафе. То обаче не трябва да бъде със захар. Може да добавите само обезмаслено мляко. Кафето ускорява обмяната на веществата, което подпомага отслабването. Всякакви други течности като вода или зелен чай не трябва да се пият по-рано от 3 часа след изяждането на шоколада и изпиването на кафето. Хубаво е да пиете поне 1,5 литра течности на ден.

Забрана

Употребата на сол, захар и алкохолни напитки не се допуска, когато решите да спазвате шоколадовата диета. Необходимо е да се въздържате и от сокове, включително натурални, газирана вода и напитки, които отварят апетита. Тъй като при режима се яде само шоколад, сред забранените продукти са и зеленчуците, и плодовете.

Продължителност

Шоколадовата диета трае седмица. Първите резултати са забележими още след третия - четвъртия ден, когато губите 3-4 кг. За това обаче има роля и загубата на телесни течности поради отказа от сол. След края на диетата ще тежите с 6- 7 килограма по-малко. Може да повторите диетата най-рано след месец. Най-добре е да изберете по-дълъг период, защото тя нанася съществен удар върху организма. Трябва да имате предвид, че шоколадовата диета не е подходящо за всеки човек, затова е необходима консултация с лекар, преди да започнете да я спазвате. На нея категорично не могат да се подлагат хората с диабет, с чернодробни заболявания, камъни в жлъчката или холелитиаза. Хипертониците също не е добре да избират шоколадовата диета заради голямото количество кафе, което се изпива при спазването й. Обърнете внимание и на още няколко минуса на този режим. Шоколадовата диета не нормализира нито метаболизма, нито храненето. Тя е балансирана по отношение на съдържанието на мазнини, въглехидрати, витамини и минерали. Освен това след подобно гладуване организмът по-трудно свиква с друг хранителен режим. Затова трябва да внимавате и в йо-йо ефекта.

Стимулира мозъка, прави ни щастливи

Шоколадовата диета има и своите плюсове. Сладкото изкушение е един от най-добрите стимулатори за работата на мозъка. Според изследователи средните и високите количества на флавоноиди, които се съдържат в какаото, могат да подобрят концентрацията и проблемите с паметта. Какаото може значително да увеличи и когнитивните функции при възрастни хора с умствени увреждания.

Хапването на шоколад има и други положителни страни. Когато се почувстваме тъжни или ядосани, едно парченце винаги помага да се успокоим, да повишим настроението си и да видим нещата по по-позитивно. Причината е в съдържащия се в него фенилетиламин. Същият този химикал се произвежда от мозъка, когато се влюбиш, и кара тялото ти да отделя ендорфини.

Примерно меню

Закуска - 30 г натурален шоколад (без ядки, стафиди и др.) и чашка неподсладено кафе

Обяд - 30 г черен шоколад и чашка кафе

Вечеря - 30 г горчив шоколад и чашка кафе