0

П ациенти отново сигнализират за недостиг на важни медикаменти в аптеките. Поради липсата на жизненоважните дози хепарин, родни лекари организираха кампания за помощ между нуждаещите се. Тя е насочена към бременните жени с тромбофилия. Йоанна Лечева, преминала през трудностите на заболяването, е инициатор на кампанията.
„По време на двете ми бременности намирането на лекарствата беше изключтиелно трудно. Пандемията допълнително усложни ситуацията. Затова се роди идеята за тази инициатива. В медицински център в София сме разположили кошница, в която всеки, които има в повече от медикаментите, може да остави, а всяка нуждаеща се жена да вземе”, обясни Лечева пред  NOVA NEWS.
Репродуктивният хирург Александър Калчев добави, че проблемът с недостига на лекарства е изключително голям, като и процентът на нуждаещите се бременни не е малък.

Затварят отделения заради болни медици

Две отделения на Многопрофилната болница в Ловеч са затворени заради заболели лекари и друг медицински персонал. За последното денонощие с положителни проби са 11 души от персонала на болницата. Затворени за неопределено време са очното отделение и отделението УНГ, поясни директорът на болницата Янко Кочев. Той казза още, че въпреки увеличаващия се брой на хоспитализираните с коронавирус, половината от леглата в Covid отделенията и реанимацията са свободни.