0

П ринц Чарлз е искал пафтите на именитата ни народна певица Надка Караджова, разкри дъщеря й Светла.Това се е случило при посещението на първородния син на кралица Елизабет ІІ у нас.

„Извикаха ни квартет „Славей“ в резиденцията в Бояна. Той се прехласна по нашето акапелно четиригласно пеене. А как се загледа в колана на майка ми и пафтите от седеф и сребро! Ние му говорим нещо на английски, а той не си откъсва погледа от колана. Майка ми шепне на ухото: „Той да не си мисли, че ще му ги подаря. Те са ми реликва“. 200-годишни са и са наследствени, след нейната кончина са мое притежание“, сподели наследницата на звездата.

Тази година се навършват 85 г. от рождението на майка й и по този повод тя организира голям концерт на 30 май, понеделник, от 19 ч. в зала 9 на НДК. Наречен е „Небесна музика“ и ще участват три вокални квартета – „Ева“, „Светоглас“ и създаденият от нея през 1991 г. „Славей“. В програмата са включени произведения и обработки на Милен Иванов, Костадин Генчев, Димитър Христов и др. Концертът е част от програмата на 53-ти МФ "Софийски музикални седмици", който се провежда под патронажа на президента Румен Радев.

Фестивалът е част от календара на културните събития на Столична община за 2022 г., а съорганизатори са Министерството на културата, Софийската филхармония и НДК.

Четири десетилетия Надка Караджова пее в Ансамбъла за народни песни и танци, създаден от Филип Кутев през 1951 г. С него голямата певица е обиколила целия свят, като само в Япония е била 8 пъти. Българските народни песни, обработени от маестрото, са включени в учебник по пеене и се изпълняват от хор от над 400 души, а любимата им нейна песен е „Пиленце пее“. „Там се чувствахме истински звезди – през почивните дни ни носеха костюмите на химическо чистене, правеха ни екскурзии. Принцеса Саяко дойде на концерта ни. Нещо повече, запозна се с нас. Подарихме й българска черга. По протокол срещата трябваше да продължи 5 минути. Японците само се покланят за поздрав, тя обаче прие протегнатите ни ръце, прегърна ни и се целунахме. Посланикът смъмри организаторите: „Не им ли казахте на тези селянки, че не се целува!“. Сори, ние не сме селянки. Ние сме хора с висше образование. Българските народни певици са изключително високо подготвени и ерудирани. Начинът ни на живот ни е научил как да се държим“, разказа още Светла Караджова. Сред най-великите постижения на Надка Караджова е челната позиция в класацията на радио Би Би Си в Лондон на нейното изпълнение на „Заблеяло ми агънце“.

Събират пари за паметник

Поредица концерти по повод годишнината от рождението на Надка Караджова и 10-годишнината от създаването на народното читалище, носещо нейното име, организират в район "Искър". Това съобщават от районната администрация. С концертите се поставя началото на благотворителна кампания за набиране на средства за изграждане на бюст паметник на знаменитата народна певица в столицата. Първият благотворителен концерт се проведе на 24 март 2022 г. в ОКИ-Дом на културата „Искър“. Сцената на концертната зала събра плеяда от талантливи артисти – едни от най-добрите камерни формации на България, както и танцови формации.

Палтото й изгоряло в самолета на Янка Рупкина

Надка Караджова е имала покана да се включи в българския концерт в Алжир през декември 1971 г., който обаче така и не се случва заради самолетната катастрофа, в която загиват естрадната легенда Паша Христова и музиканти от оркестър София. „Бях много мъничка. Спомням си как в 4 сутринта звънна телефонът и чух страшния писък на майка ми – беше разбрала от чичо Гошо Рупкин, че е катастрофирала Янка Рупкина. Те бяха много близки приятелки. Майка ми също е трябвало да лети, но Филип Кутев не я пуснал. Тогава не са имали право да ходят на други мероприятия, освен на концерти с ансамбъл „Филип Кутев“. Това я спасило. Тя имаше едно бяло хубаво кожено палто. Янка Рупкина я помолила да й го продаде. Палтото изгоряло в самолета. Спомням си от разказите на майка ми, че един месец е помагала на Янка в „Пирогов“, защото е била с обгорели крака. До последно се наричаха „моята сестрица“, разкрива Светла Караджова.