Л ещата е от най-значимите неща в човешката история. Тя е една от първите култури, които човекът започнал да засява. Прави го вече повече от 11 хилядолетия. Леща в диво състояние се среща на Балканите, в Мала Азия - въобще Близкия изток. Някъде тук или там е станало и култивирането на лещата, помогнала за изхранването на човечеството и съответно за развитието на цивилизацията. И както се пее в детската песничка за леща гореща, предлагаме няколко рецепти с леща и без месо, но с този толкова чудесен и полезен продукт, видени са в gotvach.bg.
Спагети
Продукти: 1 пакет спагети; 200 г предварително накисната леща; 500 мл доматено пюре; 1 глава лук; 1 скилидка чесън; 1 морков; 1 стрък селъри; олио; сол; 1 кубче зеленчуков бульон; Приготвяне: Сваряват се спагетите в подсолена вода. През това време се нарязват лукът, чесънът, морковът и селърито на ситно. Запържват се в тенджера със сгорещено олио. След това се долива мъничко вода и се оставят да се задушат. Измива се лещата и се добавя и тя. Налива се вода, но не много, а само да успее да се свари лещата. Прибавя се и бульонът. Вари се и се разбърква от време на време с дървена лъжица, докато се изпари поне повечето от водата. Когато спагетите са готови, се отцеждат от водата и се оставят настрана, но им се слага малко олио, за да не залепнат, докато чакат. При лещата се добавя доматеното пюре, слага се сол и се вари на слаб огън. (Аз използвах готов сос за спагети вместо доматено пюре, а той е по-течен, така че трябваше накрая да варя малко по-дълго, за да се изпари отново повечето течност и да се сгъсти сосът.) Спагетите с леща са готови.
Чили
Продукти: 600 г леща; 1 глава лук; 4 скилидки чесън; 2 чушки; 4 домата; 4 с.л. чили на прах; 1-2 с.л. кимион на прах; 3 к.л. червен пипер; сол; олио; Приготвяне: Лукът се нарязва на ситно, а пиперките - на кубчета. Чесънът само се обелва, а ако скилидките са много големи - може да се срежат на половинки. Доматите се нарязват на ситно. В сгорещено олио се запържват лукът и пиперката около 5 минути. Добавя се лещата и се разбърква. Прибавят се чилито, кимионът, червеният пипер и сол. Разбърква се добре да се разпределят равномерно подправките. След това се прибавят доматите и 6 ч.ч. вода. Разбърква се и се добавя още сол, ако е нужно. Когато заври, се намалява котлонът и се оставя да ври още 20-30 минути докато омекне лещата.
Плакия
Продукти: 400 г леща; 1 к.ч. олио; 2 моркова; парче от глава целина; 2 глави лук; 2 домата; 2 чушки; 6 скилидки чесън; 1 ч.л. чубрица; 1/2 връзка магданоз; сол на вкус; Приготвяне: Поставете измитата и почистена леща в тенджера със студена вода. Поставете тенджерата на котлона и 3 минути след като заври, премахнете. Измийте лещата отново и залейте с друга чиста студена вода. Налейте и половината мазнина и поставете отново на котлона, на бавен огън докато се свари (омекне). Нарежете в нея пиперките на ситни кубчета и едната глава лук на полумесеци, затворете капака на тенджерата и оставете настрани да се задушават. През това време, в тиган с останалото олио задушете втората глава лук, нарязана на полумесеци, морковите и целината на малки кубчета и единия домат, нарязан на ситно - до полуомекване на зеленчуците. В тава изсипете лещата, залейте със задушения зеленчук, добавете нарязаните на филийки скилидки чесън и посолете на вкус, разбъркайте. Поръсете с натрошената на прах чубрица, а върху нея подредете нарязания на тънки филийки втори домат. Поставете тавата в предварително загрята на 220 градуса фурна и запечете за около 15-20 минути. След като извадите тавата от фурната, поръсете със ситно нарязан магданоз. Сервирайте топла.
Кюфтета на фурна
Продукти: 2 ч.ч. леща; 1 глава лук; 2 скилидки чесън; 1 червена чушка; 2 яйца; 3 с.л. галета; 3 с.л. брашно; 3 с.л. олио; 1 ч.л. кимион; 1 ч.л. куркума; 1 ч.л. джинджифил на прах; 1 ч.л. червен пипер; 1 с.л. риган; 1/2 ч.л. черен пипер; 1 ч.л. сол; Приготвяне: Изчистете и измийте лещата. Накиснете я в топла вода за половин час, за да се свари по-бързо. Сложете лещата в тенджера с 4 ч.ч. вода и след като заври, добавете солта, варете до готовност, като през това време подготвите зеленчуците. Нарежете на дребно лука, чесъна и чушката и ги задушете с олио до омекване. След като се свари лещата, отцедете, ако има излишна течност, и добавете зеленчуците. Оставете да се охлади. След това разбийте яйцата и ги прибавете към охладената смес. Добавете подправките и разбъркайте добре. Сложете галетата и брашното и омесете хубаво. Оформете кюфтетата от леща с ръце, като преди оформяне на всяко си топвайте ръцете в съд със студена вода. Подредете ги в тава върху хартия за печене. Печете вегетарианските кюфтета в предварително загрята фурна на 200 градуса за 20-25 минути, след което ги извадите от фурната и ги оставете да изстинат, преди да ги махнете от хартията за печене. Кюфтетата от леща на фурна може да поднесете със салата или млечен сос.