0

П ъстро боядисани яйца, вкусен козунак, ароматни курабии и празнична трапеза. Всичко това е задължително на всеки Великден, но за да извикате празничния дух на гости, не забравяйте украсата на дома. За разлика от Коледа, когато украсяваме пищно елхата, входната врата, прозорците и цялата къща отвън и отвътре, на Великден у нас нямаме подобни традиции. В повечето български домове семплата и скромна украса се изчерпва с пъстра великденска покривка и декоративна трева за подложка на боядисаните яйца.

Маса

За да извикате великденската магия, е важно всичко - до най-дребните детайли. Изборът на украса е въпрос не само на индивидуален вкус и предпочитания, но също и на фантазия и творчество. При това няма да ви струва почти нищо, освен малко инвестирано време в разкрасяването на дома. Разбира се, всичко трябва да е строго тематично и съчетано с вкус и мярка, за да не преминем тънката граница на кича и да се придържаме към традиционната символика. Покривката за хранене е първото нещо, за което се сещаме. Тя е един от детайлите, които са задължителни. Бяла покривка с щампирани великденски яйца или зайчета е най-предпочитаният десен. Ако обаче държите на особено стилна трапеза, може да изберете по-семпла покривка, с миниатюрни яйца, които по-скоро приличат на точки. Кристална или дървена купа с шарени яйца би изглеждала страхотно върху холната маса, но за жалост всички знаем, че яйцата трябва да се държат в хладилник. Затова можем да си направим кухи боядисани яйца, които няма пречка да си стоят колкото време ни се иска.

Фалшиви

Такава оригинална украса лесно ще направите и сами. Изпразнете няколко яйца, като пробиете две малки срещуположни дупчици в черупката и пъхнете дълга игла, с която да разбиете яйцето. Оставете да изсъхне за тридесет минути и боядисайте с каквото имате под ръка. Тъй като яйцата са "фалшиви", няма пречка да ги боядисате с флумастер, пастели, акрилни бои, бронз или да използвате разноцветни лакове за нокти. Ако искате украсата да заблести, увийте черупките в тънък сребрист или златист станиол. Особено ефектни яйца ще получите, ако нанесете лепило, а върху него прилепите ситни камъчета с вид на кристали. Когато нашите произведения на изкуството са вече готови, можем да ги поставим в декоративна плетена кошничка, традиционно аранжирана със слама или изкуствена зелена трева. Част от кухите яйца ще използваме, за да си направим великденски "букет". Окачете черупките на няколко тънки дървесни клонки, които сте поставили в ефектна ваза. Ако между тях подредите и свежи пъстри цветя, ще се получи фантастична композиция във великденски дух, ухаеща на пролет. Ето и друга идея за интересна украса с яйца. Прекарайте тънък конец през дупчиците в черупката и ги завържете едно за друго като грозд или едно зад друго като наниз. Окачете така навързаните яйца да висят от цветарник, етажерка или ги провесете от най-високата част на секционния шкаф. В случай че нямате време за подобни творчески изяви, то на пазара се предлагат готови декорации, които може да използвате и следващия Великден. Свещи с форма и вид на яйца също ще освежат интериора в духа на Великден. Такива можем да поставим върху тоалетен шкаф или на етажерки в дневната. Яйцевидните свещи оставете незапалени, само за красота. Но за тържествената атмосфера задължително трябва да осигурите благоуханни свещи с аромат на ванилия, цитруси, люляк или други пролетни аромати.

Черупки

Когато използвате тези дни яйца за готвене, счупвайте ги внимателно и в никакъв случай не изхвърляйте черупките. Измийте ги добре и ги запазете, от тях стават прекрасни миниатюрни вази, свещници и минисаксийки. От разполовените черупки подберете по-големите и ги закрепете върху дървен поднос или поставете в няколко различни плетени кошнички. Черупките в единия поднос напълнете с дребни полски цветя, миниатюрни зелени клонки или птичи пера. Втората кошничка с черупки ще използваме, за да си направим ефектни свещници. Във всяка яйчена черупка поставяме по една малка чаена свещ, която можем да увием в основата с лико или конопен конец. Черупките от третата кошничка ще превърнем в малки цветни саксийки. Поставете малко почва в черупките и пресадете в тях разцъфнали вече живи цветя от наличните в дома ви.

Важното е на Великден домът ни да сияе празнично и да излъчва жизнерадост и топлота, за да бъдат великденските празници още по-светли и благословени!