П разниците наближават и всеки си преценява дали ще готви само постно или не. От receptite.com намираме истинско съзвездие, цял букет от най-различни гозби. Някои са трудни, други не чак до там, но определено са много вкусни.
Пиле фрикасе с прясно мляко Продукти: 1 пиле; 1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко; 3 с.л. брашно; черен пипер, сол; лимонов сок; 50 г масло; 1/2 връзка магданоз
Приготвяне: Нарязваме пилето на порции и го сваряваме. Запържваме в масло брашното, наливаме прясното мляко и добавяме от бульона от пилето, докато се получи рядка каша. Като заври сместа, пускаме месото, слагаме черния пипер, лимоновия сок и солта. Като се сгъсти слагаме нарязания магданоз и сервираме топло. Питие: Гладки сухи бели вина, като пино блан, шардоне без дъб.
Гъбена яхния в червено вино Продукти: 400 г малки гъби; 300 г лук; 200 г моркови; 100 г целина - 2 стръка селъри; 4 скилидки чесън; 2 с.л масло; 3 с.л олио; 200 мл червено вино (може и бяло); 400 мл зеленчуков бульон; 1 дафинов лист; 1 стрък розмарин; 1 ч.л риган; 1 препълнена с.л царевично нишесте; 2-3 стръка магданоз; 4-8 поширани яйца
Приготвяне: Гъбите се почистват и нарязват по-големите на две. Бързо се запържват в маслото. Изсипват се в керамична чиния за гратен или гювеч. Нарязват се зеленчуците на кубчета, а чесънът на филийки. В същият тиган от запържването на гъбите се запържват зеленчуците в малко олио. Деглазира се тиганът с червено вино, намалява се котлонът на минимум. Добавя се бульонът и се оставя да заври. Разтваря се нишестето в малко студена вода и се добавя в тигана, като се разбърква. Изсипва се всичко в съда за гратен, добавят се билките с изключение на магданоза. Пече се около 1 час на 170 градуса. При сервиране се отстраняват дафиновият лист и клонката розмарин. Нарязва се магданозът и се добавя преди сервиране с 1 или 2 поширани яйца върху яхнията. Питие: Правилото е каквото червено вино сте сложили в манджата, такова и на трапезата. Но това ястие ще е вкусно и с бяло вино.
Кюфтета от тиква на фурна Продукти: 800 г тиква (цигулката е подходяща); 1 връзка зелен лук; 2 яйца; 1 с.л. брашно; 150 г сирене; 50 г кашкавал; сол; черен пипер; 1 ч.л. чесън на прах; 1 ч.л. босилек; 1 ч.л. риган
Приготвяне: Тиквата се бели, изчиства се от семките и се смила, а ако искате, може да я настържете на фино ренде. Лукът се почиства и се нарязва на ситно. В купа се смесват тиквата, лукът, подправките, яйцата. Сиренето се натрошава и се добавя към сместа. Кашкавалът се настъргва и също се добавя. Следва брашното и всичко се смесва много добре. Тавата на фурната се застила с хартия за печене, която се намазва с олио с помощта на четка. От сместа се оформят зеленчукови кюфтета и се подреждат в тавата. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна до зачервяване. Питие: Гладки червени вина от типа на риоха, кианти, бордо.
Кралимаркова манджа Продукти: 500 г свинско месо; 300 г бекон; 450 г (1 консерва) бял боб; 1 глава лук; 2 чушки – най-добре 1 зелена + 1 червена; 2 с.л. доматено пюре; 3 с.л. зехтин или олио; джоджен, девисил, чубрица, сол, магданоз; 1 щипка захар
Приготвяне: Месото се нарязва на кубчета и се запържва в зехтина. Изважда се и в мазнината се запържват нарязаният на ситно лук и чушките, нарязани на ивички. Прибавя се месото и се налива 1 ч.ч. вода. Ври на тих огън до омекване на месото. Добавят се изцеденият боб, беконът (нарязан на кубчета), подправките, сол и размитото в 1 ч.ч. вода доматено пюре. Ври до извиране на водата (да остане на мазнина). Сервира се поръсено със ситно нарязан магданоз. Питие: Руйно червено вино, като гъмза, мерло.