0

П рез зимните месеци много хора се отдават на мързелуване заради ниските температури. В съчетание с угощенията по празниците често това води до натрупване на излишни килограми, които после се чудим как да стопим. Идеалното решение на всички тези проблеми са зимните спортове. Освен изключително полезни те са и истински убиец на калории.

Студеният въздух затруднява регулацията на телесната температура, което създава отлични условия за изгаряне на повече енергия. Това от своя страна гарантира по-добри резултати с по-малко усилия. Освен това според проучвания редовните спортни занимания през зимата, намаляват податливостта към грип с до 30%. Така, ако се качим на кънки или на шейна, можем буквално и преносно да „изпързаляме“ заразата. Но не само студът е от значение в този случай. Кънките на лед, както и пързалянето с шейна се грижат за емоционалното ни състояние заради отделянето на ендорфин, познат още като хормон на щастието. Това от своя страна ни препраща към друго проучване, според което стресът и депресията увеличават шансът да се разболеем, докато щастливите хора, дори и да се заразят, преминават през симптомите значително по-леко.

Разбира се физическото ни състояние също е от голямо значение за нашето здраве. И тук зимните спортове играят не по-малка роля с безбройните ползи, които ни носят. Дори спускането с шейна, което приемаме като детска игра, има своите ползи. То укрепва мускулатурата, а докато дърпаме шейната към хълма, работим с ръце и крака. Кънките на лед пък извайват мускулите на краката, прасците и дупето. С тях тонизирате цялото си тяло и забавлявайки се – отслабвате. За един час пързаляне можем да изгорим от 400 до 1000 калории според толкова колко динамично се движим по леда. Ските, които са най-популярния зимен спорт са прекрасно аеробно упражнение. Карайки подобряваме силата, баланса, координацията и дишането. При ските се натоварва цялото тяло, тъй като взимат участие различни мускулни групи – бедра, прасци, ръце, корем. Сноубордът, който комбинира скейтборд и ски, също е изключително полезен. Ако сега започвате да го практикувате, може да очаквате да горите по 300-400 калории на час. Сноубордът напряга най-вече мускулите на краката и корема. С комбинация от зимни спортове сметнато за един ден в курорт, където целодневното каране е над 6 часа, може да изгорите до 2000-3000 калории.