0

З а края на април и началото на май месец доста брандове решиха да покажат най-новите си смартфони. Общото между тях е, че са уникални като дизайн и технологии и определено си струват инвестицията. Очаква се скоро устройствата да кацнат и на родния пазар. И ако сте решили да се поглезите напук на кризата, то някои от тези модели може й да ви легне на сърце. Другият вариант е да си вземете някоя от по-старите им версии, които също все още изглеждат футуристично.

Преди дни китайският техногигант Huawei (Хуауей) показа петия си смартфон с гъвкав дисплей - „Мейт ЕксЕс 2” (Mate Xs 2). Поредното авангардно бижу демонстрира, че технологията на чупещите се панели вече е достатъчно сигурна, че да й се доверим, а и цената й става все по-достъпна. От Huawei сега твърдят, че са отстранили ахилесовата пета на своя телефон - уязвимостта на екрана на драскотини и външни частици. В модела е вложена сплав от титан от авиационен клас, нови полимери, ултралеко фибростъкло и олекотена стомана. Телефонът идва с двоен ротор, усъвършенстван механизъм на пантите и ново четирислойно полимерно покритие, което гарантира дълговечност при сгъване и разгъване. Моделът се води и най-лекият в своя клас с тегло от 255 грама. За сравнение предходният Huawei Mate Xs e 300 грама.

OLED (ОЛЕД) дисплеят се разгъва до 7,8-инчов диагонал с резолюция 2480 x 2200 пиксела и честота на опресняване от 120Hz (херца). Когато се сгъне около гърба, екранът се свива до 6,5-инча (с резолюция 2480 x 1176).

В задната част китаецът има три камери, които съчетават 50МР f/1.8 сензор с PDAF, който е допълнен от 8МР телефото и 13МР ултраширок сензор. Телефотото има модул с трикратно оптично и 30x цифрово увеличение.

Сгъваемият телефон се дирижира от чипсета „Снапдрагон 888 4G” с оперативна памет до 12 GB и до 512GB вградена. Mate Xs 2 разполага с 4880 mAh батерия с 66 вата бързо зареждане.

Новият модел е оптимизиран за работа със стилусите M-Pen 2, което го превръща в конкурент на корейския „Самсунг Галакси Зет Фолд 3“ (Galaxy Z Fold 3). Операционната система е Harmony OS 2.0. Цената на базовата версия с 8GB RAM и 256GB памет е около $1500, което за този тип технологии дори се води достъпно. Ако пък не ви се чака новия модел 2-3 месеца, то може да погледнете „Хуауей Пе 50 Покет“ (Huawei 50 Pocket). Той е наличен у нас и дори е по-компактен, тъй като се сгъва напречно като телефоните тип мида.

Ако искате да имате смартфон с ОЛЕД дисплей с бързина от фамозните 144 Hz (херца), качествени стереоговорители със звук „Долби Атмос“, камера-двуцевка от 50 мегаписела (Mp), то за вас е последният играч на „Моторола“ -“ Ейдж 30 5G”. Смартфонът бе обявен преди часове като най-тънкия 5G смартфон в света с дебелина едва 6,79 мм. Дизайнът на устройството наистина изглежда опустошителен за конкуренцията. С него определено ще се отличавате от масовката. Камерата е тройна. Както основната, така и ултрашироката могат да записват 4K видео при 30 кадъра в секунда. Те използват най-новия стандарт за автофокус на флагманите (Instant All-Pixel Focus).

Про версията идва при цени около 800 евро, а базовата започва от 500 евро. По-евтината модификация определено предлага добро съотношение между цена и качество. Телефонът има 6,5” FHD+ AMOLED дисплей, който покрива HDR10+ стандарта, а бързината му е цели 144Hz. Edge 30 се захранва от процесор „Снапдрагон 778 Джи Плюс“ (Snapdragon 778G+), който е с двоен 8 GB RAM. Софтуерът е последният „Андрод 12“. Той идва в чиста форма, което доближава телефона до представянето на пкселите на „Гугъл“( Google). Капацитетът на батерията не е голям - 4020 mAh, която (по данни на производителя) би трябвало да издържи до ден и ден и половина. За около 700 лева у нас се търгува предходното поколение на мобилката - Motorola Edge 20. Тя се отличава със същия страхотен дисплей, а камерата й е цели 108 мегапиксела.

В края на април компанията „Виво“ (Vivo) представи наследниците на миналогодишната си серия X70. Смартфоните са два - Vivo X80 и X80 Prо. Те работят с върховите 4-нанометрови процесори (изборът е между Dimensity 9000 на MediaTek или Snapdragon 8 Gen 1 на Qualcomm).

Сред другите характеристики са уникален Амолед 6,78 дисплей с честота на опресняване от 120 Hz. Акцентът на двата телефона обаче е мобилната фотография. Те идват с оптика „Цайс“ и с новите фотосензори на „Сони“. С малки изключения двата флагмана се явяват идентични като параметри и цена на „Шаоми 12“ (Xiaomi 12) и „Шаоми 12 Про“ (Xiaomi 12 Pro).

В началото на месец май се очаква премиерата на друг супертелефон. Това е „Сони Експерия 1 Марк 4“ (Sony Xperia 1 IV ). Имайки предвид предходните три поколения, феновете на мобилната фотография очакват японците да продължат с преливането на технологии от своите фотоапарати към мобилните телефони.

Телефонът на Бонд получи Андроид 12

Последният смартфон на Джеймс Бонд „Нокия 8.3“ (Nokia 8.3) получи най-накрая актуализация на операционната си система - „Андроид 12“. Моделът беше пуснат с Android 10 през септември 2020 г. Премиерата му беше планирана да съвпадне с последната серия от поредицата за Агент 007- „Смъртта може да почака“. Премиерата на филма обаче се отложи с около година заради Ковид пандемията и затворените кина. В момента актуализацията на телефона на Бонд е налична за Финландия, като се очаква скоро да стана налична и на глобалния пазар.