0

П реди да изгреят на политическата сцена, да станат разпознаваеми и обичани, да пръскат чар от екрана и да раздават автографи на почитатели, те са били безгрижни деца и са били на улицата като всички други, но им порасна работата и някои дори се движат с охрана.

Всяка година около 1 юни се умиляваме от профилни снимки на хора, които познаваме или до които бихме искали да се докоснем. Ето такава възможност имаме сега – да щипнем бузките на президента Руменчо, да видим как бъдещата вицепремиерка Корнелка се дистанцира от Дядо Мраз и да разпознаем таланта на малкия Ивчо, който ще се прекръсти на Мариус. Те, както и останалите лица в тази детска колекция са чисти и неопетнени. И не може да не изпитаме към тях умиление дори да не ги харесваме в днешните им роли. 

Генералът

В Димитровград през 1963 г. в семейството на Георги и Станка се ражда момченце, което ще излети във висините. Тази снимка по къси гащета е от хасковския период на бъдещия летец, пилот на изтребител и генерал Румен Радев. Да, това е държавният ни глава – сериозен, с пригладен перчем. Дори от този кадър се вижда, че от него ще стане отличник на нацията.

Урок


„Абе, къде е Кирчо? Техните го търсят да го бият” – тази култова фраза от филма „С деца на море” не е актуална към момента на снимката. На 17 години, към края на пубертета просто Кирчо не създава никакви проблеми на учителите мама Венета и тате Петко. Казват също, че българският му тогава е бил по-добър от сегашния. Едно умно и будно момче, което ще стигне до Харвард и ще се върне, за да управлява като премиер. Разликата е очевидна – през 1997 г. Кирил Петков изглежда сериозен и адекватен. А днес усмивката му не слиза от лицето, ръкува се със световните лидери и си има цял Министерски съвет. Сериозно!

Хасково/Харвард 

Този ококорен младеж с уплашен вид и днес често гледа така. Особено ако е изтекъл документ, който се кани да го превърне в голямата работа, но някой е забравил да информира коалиционните партньори за това и те се цупят и тропат с крак, че не може така. Бъдещ бизнесмен, предприемач, икономист и вицепремиер, хасковлията Асен Василев също ще мине пътьом през Харвард.

Момче от народа

Малкият Бойко до кака си Красимира в най-безгрижния период от живота си. Скоро бъдещият премиер и партиен лидер, момче от народа, ще се научи да яде филии с мас и да рита мачлета. Предстои му да учи и преподава как се гасят пожари, да влезе в системата на МВР, да премине в охранителния бизнес в едни силови времена, да пази гърба на бившия Първи и да го надмине по слава.

Столетница

Дядо Мраз нека си търси дипломата на земята – малката Корнелка има важна задача и се е приела на сериозно. Бъдещата вицепремиерка Корнелия Нинова няма нужда да разопакова подаръка, който е получила от Добрия старец, след като ще си има на разположение цяла Столетница. Само нейна!

Вицове

Станислав от Плевен е странна птица и ако на тази снимка гледа отегчено, това е нещо, което ще се промени, щом се научи да разказва вицове. Това е коронният му номер като телевизионен водещ. Казват, че неуспелите цигулари стават виолисти. Ето това е вицът, който Славчо никога не разказа, защото му напомня за комплексите му. Днес, когато е в политиката и дори се води някакъв коалиционен партньор, Слави Трифонов вече не разказва вицове. Не е забавен, не разсмива хората и не прави никакво шоу, защото отново е самотен и отчужден. А това именно са детските години, за които не обича да си спомня много.

Рап

Преди Държавната агенция за закрила на детето да ни е подпукала, че рекламираме хазартни игри с малолетни, нека избързаме – това е само прякор. Ицо Хазарта си има истинско име – Христо Христов Петров, а в момента рапира в парламента. На моменти – фалшиво.

.

 .

Войници

Вторият от ляво на дясно с шапчица от вестник е, да видим дали ще познаете... Усмихнатото момченце, което ви сочим, е бъдещият служебен премиер Стефан Янев. Родом от село Поповица, Пловдивско, той има сериозна военна кариера и авторитет. Това, което може да не знаете за него, е, че като малък много обичал да си играе на войници. И сбъднал мечтата си. А сега строява новата си партия.

Лили – неугасваща звезда       

Лиляна от Кубрат избира сцената пред художествената гимнастика. И никога не е съжалявала за това свое решение. Като дете е пяла в училищния хор, а после учи за медицинска сестра. Към музиката се насочва с идеята да печели пари. И продължава да се къпе в пари и слава дори на 83. Напълно заслужено при това. Малко са хората в тази наша детска класация, които имат такава енергия като Лили Иванова – кралицата на българската естрада.

Талантът няма възраст

Ако не вярвате в това, обърнете се към Ивайло Стоянов от Нови пазар. Не знаете кой е той? Напротив, няма човек, който да не го познава, но като Мариус Куркински. Театърът е в кръвта му, той е истинска находка. И сцената може да се гордее с него.

Минути за реклама

Това театър, кино, телевизия, реклами – за него са като детска игра. Ако не сте виждали Захо от екрана по рипсен чорапогащник, сега ви е паднало. Захари Бахаров има не само талант, но и нюх. Но спираме дотук, защото следват минути за реклама.

Театърът като съдба

Трудно е да се повярва, че баща ръгбист и майка лекоатлетка не са настояли малкия Владко да се занимава със спорт, а са го запалили до такава степен по театъра, че това да се превърне в негова съдба. Днес Владимир Карамазов е харесвана и обичана звезда, а нерядко го определят и като секссимвол. Освен това той вече не налита на бой, както правил в детските си години. А и не си признава за пакостит

Гришо и тенис ракетата

Още една звезда от Хасково, но в сферата на спорта. Този сладур в плетен комплект – жилетка и панталонки, е наш Гришо, както го наричаме свойски. Григор Димитров бил на три, когато хванал за пръв път тенис ракетата. И оттогава не я е пускал, за да се озове в световните ранглисти.

Веско от Полски Тръмбеш

На 60 години той има много малко общи черти с момчето от Полски Тръмбеш, което е бил някога. Когато в седми клас хваща палките и започва да удря с тях барабаните в училищна банда, Веско още не предполага, че животът му ще бъде свързан с музиката. Днес Веселин Маринов има солидна колекция от албуми, концерти и участия. И не възнамерява скоро да слиза от сцената.

Митко, отвори си устата!

Днес Димитър Рачков си има собствено шоу, но на възрастта, на която е на тази снимка, майка му ставала на циркаджийка, за да го накара да си отвори устата до степен, да пъхне вътре бързо лъжицата. Митко бил злоядо дете, което се чудели как да подмамят да яде. А после станал прилежен ученик и се научил да си поставя цели и да си ги изпълнява до една. А шоуто си е шоу, когато го носиш и можеш.

Цигу-мигу – славата е заслужена

Характерно за много от „децата чудо” е, че залязват още преди да пораснат. Това не се отнася за цигуларя Васко Василев, който е на сцената от петгодишен, а на осем заминава да учи в Москва. Ако някой от тази галерия е запазил детския пламък в очите си, това е Васко. И лудориите също са му присъщи, а талантът е неизчерпаем. Само той си знае колко много труд и постоянство стои зад славата. Аплодисменти за Васко Василев!

Батериите са заредени на макс

Това бебе се чуди на кого може да хрумне да го постави за снимка в чанта. Едва ли ще разпознаете в него джаз певицата Хилда Казасян, защото сте свикнали да я виждате с ослепителната й усмивка, застинала на лицето й. Още едно пораснало момиче, което кипи от енергия и е с пълен заряд на батериите във всичко, което прави. А това е една успешна формула.