0

С ветовните рекордни не са запазена територия само за възрастните. Това доказват невръстни хлапета и тийнейджъри, успели да впишат имената си в Книгата на Гинес. По повод Деня на детето 1 юни ви предлагаме една малка част от техните постижения.

Чили

Много седемгодишни деца мечтаят да станат експерти палеонтолози и да открият кости на динозаври в мръсотията на задните си дворове - но какво, ако това наистина се случи? През 2004 г. чилиецът Диего Суарес си играе в горите на Айсен, когато се натъква на фосилизирани парчета прешлени от праисторическо създание, неизвестно на науката и човечеството. Така хлапето се превръща в най-младият човек, открил неизвестен вид динозавър. Учените го наричат Чилезаврус Диегосуарези в чест на младия палеонтолог.

Нигерия

Подритването на футболна топка, без да пада, е сред най-често атакуваните световни рекорди. Малкият нигериец Ече Чиносо обаче усложнява играта на „21“ с баланс на една топка на главата си. За целта той започва да тренира всеки следобед, като успява да прави по 2000 удара в рамките на 2 часа. Целта обаче е друга - най-много докосвания в рамките на минута, без да падат и двете топки - тази на главата, и онази, с която детето жонглира с крака. Ече прави 111 удара, с което печели признанието не само на Гинес, но и на ФИФА.

Домашни

Домашните по математика често са трудни за родителите, какво остава за подрастващите. Но не и за Надуб Гил от Пакистан. 10-годишен, той поставя световен рекорд за най-много решени задачи с умножение и деление в рамките на една минута. Той отговаря безпогрешно на 196 математически въпроса, генерирани от компютърна програма. Или това прави по три отговора на секунда. „Благодарен съм на моето училище и на моите учители, които ме насърчиха да атакувам именно този рекорд“, казва вундеркиндът.

Луизиана

Зайла е невръстна баскетболистка от Луизиана, САЩ, която често атакува всевъзможни планетарни постижения. Особено когато има дрибъл с няколко топки. Тя прави 261 докосвания в рамките на минута, с което също попада в Книгата на Гинес. Момичето споделя, че се вдъхновява от младите рекордьорки там, като най-младата носителка на Нобелова награда за мир Малала Юсафзаи или Серина Уилямс, носителката на всевъзможни рекорди в света на тениса.

Картограф

Днес дроновете се използват от земеделието и армията през спорта до въздушната фотография. Именно в последната област 11-годишният Натан Лу успя да запише името си като най-младия картограф в света. Неговите данни вече се използват от компании за дигитални карти.

Клои Чембърс пък никога няма да забрави датата 16 септември 2020 г. Тогава 15-годишната чаровница подобри световния рекорд за най-бърз слалом с автомобил. Представител на Гинес нарежда 50 конуса през 15 метра. Момичето успява да ги заобиколи за 47.45 секунди, натискайки газта на суперавтомобила „Порше 718 Спайдер“. Предишният рекорд от 48.11 секунди принадлежеше на китаеца Дзя Цян.

Карантина

През месец май 2020 г. скейтбордистът Гуи Кури (от Бразилия, роден на 18 декември 2008 г.) постигна невероятен подвиг - като направи завъртане със скейтборд на 1080 градуса на вертикална рампа. Момчето разказва, че след като ковид карантината е затворила местното училище, той е имал повече време за тренировки. Така 11-годишното хлапе засенчи легендата на скейтбординга Тони Хоук, който стана първият завъртял лупинг на 900 градуса.

Аплодисменти

Пляскането с ръце може да изглежда много лесно, но не и когато става въпрос за планетарен рекорд. Живеещият във Флорида Севън Уейд е човекът, направил най-много аплаузи в рамките на минута. Младежът споделя, че за целта е тренирал по три пъти на ден. Той пляскал трескаво пред своя таймер, разположен на микровълновата му печка. Уейд се упражнявал толкова упорито, че в един момент получил мехури и трябвало да почине за няколко дни, докато раните му заздравеят. Когато идва денят за атакуване на рекорда (през декември 2016 г.), момчето ръкопляска 1080 пъти за една минута, чупейки стария рекорд с 60 броя.

Груповото скачане на въже само изглежда детска игра. Тук се изисква точност като на електронен часовник и работа в екип. Все неща, често срещани в Япония. На 17 май през 2018 г. във физкултурен салон на град Фуджи две деца въртят въже, а отбор от 12 хлапета започва да скача. Прескоците, които реализират в рамките на минута, са цели 230. Което е нов рекорд на Гинес.

Китайче жонглира и реди три кубчета на Рубик

Кубчето на Рубик, любимо на млади и стари, е най-продаваната играчка в света. Но един човек на земята може да я нареди, докато жонглира с нея. И не с едно кубче, а с цели три. Това прави 13-годишният Цюе Дзиеню от Китай. Той започва да реди кубчето, когато е на шест годинки. С времето решава да увеличи трудността, като постепенно включва и жонгльорство. Последното постижение на китайчето от ноември 2018 г. е нареждане на три кубчета за 5 минути и 2,43 секунди.