0

Д обра почивка и забавление – подарете си двойна доза наслада, запълвайки част от екстериора си с градинска люлка. Освен че ще разчупи стила на външното пространство, превръщайки го в райско кътче за релакс под открито небе, тя ще ви позволи да се отпуснете и отърсите от натрупаното напрежение. През сезон 2022/2023 най-хитовите модели са две в едно – люлка и легло, оцветени в така популярните земни нюанси на зелено и кафяво.

Видове

Най-търсени са градинските люлки с регулируема облегалка. Предимство е, че на пазара 90% от предлаганите модели освен с ръчно настройване, могат да провокират вниманието ви с допълнителни екстри – като подлакътници, поставки за чаши или телефони. Този тип люлки често осигуряват място за трима души – предпочитани са както от семейства с повече деца, така и от двойки, които категорично отказват да направят компромис с удобството си на открито. Огромният плюс на модел №1 е изработката, която гарантира дълъг живот – а именно издържлива рамка от електростатична боядисана стомана. Положението “легло” е много подходящо за двама. Ако след добър обяд или след малък аперитив с приятели ви се иска да подремнете, можете да го направите съвсем спокойно на своята люлка. Следващият хитов модел е с две отделни седалки, имащи разстояние една от друга – което освен че подчертава добрите линии, осигурява и индивидуално поле за почивка – така никой и по-никакъв начин няма да ви пречи. Следователно – и двете седалки имат покрив, който да ви пази сянка. Други, по-интересни конструкции са тези с една седалка, но оборудвани с повече възглавници, удобна облегалка и собствен чадър – отново с няколко позиции на наклона. Наричани са тип “стол”. Могат да бъдат изработени от всички познати материали – от дърво, което придава топъл вид, от стомана, която внася усещането за модерна визия, от алуминий, който предлага богато разнообразие, и от полиратан – който предлага всички предимства на пластмасовия материал с атрактивния плетен външен вид. Размерът пък зависи от две неща – свободния терен и капацитета, т.е. колко души ще я ползват. Важно е да проверите и колко е максималното тегло, което люлката поддържа.

Комфорт

Вашето удобство зависи изцяло от възглавниците, калъфите и матрака, върху които ще сядате. От ключово значение е да обърнете внимание на подплънките и качеството на материалите, ако са включени в комплекта, ако не са – то не се колебайте да ги закупите отделно, в повечето случай така ще се сдобиете с нещо по-качествено. Безспорен фаворит са моделите в земни нюанси – кафяво и зелено. Пазарът включва цялата гама – от светло до тъмно, през мат, лак и пастел… Акцент в цветово отношение може да бъде ярък цвят като лилаво или жълто. Използва се като декорация или пък като една от многото възглавници е контрастираща. За финал – нашият съвет е, след като поставите люлката, да намерите начин за нейното съхранение в по-студените или дъждовни нощи – подсигурете си найлон или специален калъф, така ще сте сигурни, че на следващия ден почивката ви отново ще бъде приятна, а люлката – запазена до съвършенство.

Сглобете я сами

Повечето видове предлагат бърз и лесен монтаж. Преди да вземете решение за модел, опитайте се да разберете дали е лесен за сглобяване. Обикновено тези градински аксесоари не са сложни за монтиране. Няма да се затрудните, ако следвате добре инструкциите на производителя. Ако обаче искате сложна конструкция, то малко помощ от приятел с опит никога няма да ви е излишна – заредете се единствено с уреди и добро настроение.